RÖD TÄCKMANTEL

Mar 12th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Röd täckmantel

Av Christopher Reich
Rules of Deception 2008
Översatt av  Leo Andersson
Albert Bonniers 2009

Jag erkänner på en gång, jag hade aldrig hört talas om Christopher Reich innan jag fick Röd täckmantel i min hand.

En snabb googling berättar att han föddes i Tokyo, växte upp i Los Angeles, men sedan blev styrelseledamot för en schweizisk bank och VD för ett klockföretag innan han flyttade hem till USA och blev thrillerförfattare.

Christipher Reich. Foto Katja Reich

Christopher Reich. Foto Katja Reich

Det gör han också förbaskat bra!

Röd täckmantel är en klassisk agenthistoria som alltså inte dog med kalla krigets slut i början av 90-talet. Istället för politik handlar nu det världsomspännande kriget om pengar och religion.

Trots att Iran lätt spelar skurken numera, åtminstone i amerikansk populärlitteratur, så balanserar Reich sin historia alldeles utmärkt. Jonathan Ransom som arbetar för Läkare utan gränser hamnar i en karusell av osannolika händelser sedan hans hustru störtat i en ravin under klättring i Alperna. Slutligen går det upp för honom att ett terroristangrepp är på väg att genomföras. Men vilka är skurkarna? Och vem kan man lita på?

Roligt är också att en av Reich snutar kallas von Daniken, en annan biroll besätts av en wachtmeister (konstapel) Studer, vilket bevisar att Reich är väl hemmastadd i schweiziskt liv och litteratur.

Spännande!

PER ERIK TELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22