RÖD SIGNAL

Sep 6th, 2021 | By | Category: 2021-09 sep, Recension

Omslag till Röd signalAv Johan Brännström
Ordfront förlag, 2021
ISBN 978-91-7775-154-0, inbunden, 360 sidor

Detta är den andra deckaren med Mikaela Sköld som huvudperson. Den första heter Feber. Hon och hennes sambo Kim arbetar båda på den stora svenska nyhetsbyrån, vilket också författaren gör, så interiörerna därifrån får anses trovärdiga.

Detta är också en postpandemiroman, även om det inte egentligen spelar någon roll. Men spårtrafiken på järnvägarna och tunnelbanan är i full gång med många förseningar, vilket väcker ilska hos resenärerna.

På Stockholms södra dödas en perrongvärd, och man kan inte utesluta att hon blivit knuffad. Nyhetsbyrån startar en liten artikelserie där anställda inom järnväg och t-bana uttalar sig om vad som blivit fel, att underhållet är eftersatt. En av de intervjuade är Kims exmake som arbetar med spårunderhåll, och när han dör, knuffad framför ett tunnelbanetåg, börjar Mikaela oroa sig för att hennes artiklar har triggat någon.

Kollega Nisse tyckte att Feber var väldigt våldsam. En del sådant finns här också, men mer fokus ligger på polisens utredning som stjälps och hjälps av journalisternas skriverier.

Parallellt finns en handling där Kim, adopterad från Korea, plågas av uppdykande minnen och vill forska mer om sitt ursprung, vilket allt tär på förhållandet till Mikaela. Hon i sin tur är efter förra boken vän med den utredande polisen vilket krockar med uppdraget att som journalist stå fri från myndigheterna.

Thriller står det på omslaget, och särskilt för stockholmare är tanken på en serieknuffare i SL-systemet förskräckande. Trots allt mer av deckare och polisroman.

Välskrivet, och jag gissar att vi kan få möta Mikaela igen.

Kritiken mot järnvägsprivaiseringarna är tydlig, så inte förvånande att Ordfront vill ge ut.

LEIF-RUNE STRANDELL

Johan Brännström

Johan Brännström. Foto Anna Drvnik

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22