RÖD MÅNE

Jul 25th, 2013 | By | Category: 2013-07 juli, Recension

Omslag till Röd måneAv Elisabet Nemert
Forum 2013
ISBN 978-91-3714-033-9, 383 sid

Röd måne är ett djävulstecken, enligt folktron. Då vill man vara inomhus om man är rädd om sin själs salighet.  Ingrid Ingmarsdotter, som inte räds eller tror på folkets amsagor, rider genom skogen till gården Näs nära Skokloster. Hon hör plötsligt hjärtslitande gråt från ett nyfött flickebarn.

Ingrid tar hem flickan och uppfostrar henne som sitt eget barn. Flickan – Indra – är vad boken handlar om. Moderns kunskaper som läkekvinna och faderns som fältskär ger henne en bakgrund som vissa vill se som en häxas, en trollkunnigs. Andra ser henne som en hjälpare i nöd och sjukdom.

Man får följa henne genom barnaåren, ungdomen och de första vuxna erfarenheterna. I med- och framför allt motgång. Om berättelsen utspelats på 1900-talet hade nog de flesta recensenter kallat romanen för en skildring av en kvinnas klassresa.

Elisabet NemertVisst är det en massa romantik och övernaturliga ting i romanen. Som vanligt hos Elisabet Nemert. Men hon är en rasande duktig berättare och språkmänniska, som fångar upp olika tiders historiska skeenden som bakgrund till sina egna historier. Alla som gillar Nemert har ännu en gång ett antal förnöjsamma timmar att se fram emot. Själv anser jag nog hennes förra roman Ljusets dotter, som hennes mest läsvärda.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22