ROCKSLITAREN

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Recension

Av Bertil Falk
MB Förlag 1998

Boken kom som ett omen i brevlådan. Utanför mitt fönster rasar snöstormen och Falks första kapitel beskriver det värsta snöoväder som drabbat Skåne sedan 40-talet. Beskrivningen är sagolikt bra, fylld av iakttagelser och späckad med ironiska små kommentarer som blir ett själsligt lä. I detta väder begås brottet.

Falk har tidigare beskyllts för att vara en blodig parafrasmakare, något som inte är osant. I hans tidigare böcker har offren varit många. Nu ger han igen. I Rockslitaren blir det knappt en fläskläpp. Men han kan inte låta bli att leka med tidigare utgåvor i genren. Nu lämnar han Chandler, Hammett et consortes i fred och tar itu med sina egna figurer: Den namnlöse från Malmö, spermiesökare Larsson, kommissarie Franzén med flera. Han ger dem nya roller inom sina gamla ramar och låter dem härja företrädesvis i ett Malmö som han tydligen älskar. Men på några ställen faller han ur ramen. Gestaltningen blir skev, stämmer inte utan blir lite förvirrad. Hans konsekventa språk med de många falkska metaforerna faller sönder. Inte ofta, men på några ställen. Kan han ha blivit febersjuk när han var ute i den inledande snöstormen?

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22