ROCK’N’ROLL Den definitiva superguiden för dig som redan vet allt

Oct 3rd, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till RocknrollAv John Harris med illustrationer av Hywel Harris
Hail! Hail! Rock’n’Roll 2009
Översatt av Niclas Nilsson
Forum 2011
ISBN 978-91-37-13655-4, 201 sid

John Harris har skrivit om musik i cirka 20 år, som recensent och med en bok om Britpop på sitt samvete. Boken som kallas ”superguide” handlar om pop- och rockeran, roande skriven och skojigt illustrerad och vänder sig i huvudsak till folk som är mycket intresserade av denna musik och dess utövare.

Den börjar med ett slags resumé av pophistorien (jag kallar den så eftersom jag är osäker på när popen tog slut och alla bestämde sig för att det nu skulle heta rock). Här får man veta vad Keith Richards anser om hur man ska använda droger (han borde veta en hel del om den sortens etikett), och man får en aning hur det kom sig att Oasis lyckades hålla ihop så länge.

John HarrisRyktet om Paul McCartleys för tidiga död ägnas utrymme, här finns listor om allt möjligt och man får också veta hur det går till att snabbt lära sig spela gitarr (på en timme) och bas (på en halvtimme) tillräckligt bra för att hastigt och lustigt komma med i ett band.

Mer expertbetonat är att man får veta hur Jimi Hendrix riggade upp sina effektpedaler och förstärkare samt hur John Bonham ställde upp sina trummor och var han ligger begravd. Mer privat är kanske berättelsen om hur Lemmy Kilmister förlorade svendomen.

Det är en underhållande bok för alla musiknördar och för människor som intresserar sig för onödigt vetande.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22