ROCK MANLYFIST: MÄSTARE PÅ RYMDKARATE

Aug 23rd, 2016 | By | Category: 2016-08 aug, Recension

Omslag till Rock ManlyfistAv Johan Wanloo
Apart förlag AB, 2016
ISBN 9789187877735, 94 sidor

Vad kännetecknar en riktig 80-talshjälte?

Det är den jättemanlige mannen som är bra på att slåss och grymt duktig i sängen. Det är också årtiondet med de överdrivna berättelserna med rymdvarelser och muterade superdjur och allt vad de heter, och som bara kan stoppas med testosteronstinnt våld.

Johan WanlooJohan Wanloo gör här narr av hela det idealet med råge. Rock Manlyfist har legat i självvald meditationskoma sedan 80-talet i väntan på att hans tjänster behövs igen. Och det gör de nu. Nazister, ninjor och hajar hotar världen och bara Rocks rymdkarate kan stoppa dem.

Om du växte upp på 80-talet kommer du säkert ihåg tidningen Pyton. Dess fokus var det smaklösa, slagunderbältethumor och det överdrivet överdrivna. Denna serie känns som den skulle passat perfekt där, men problemet är att det hade varit för nära epoken som görs narr av så kanske hade vi inte tyckt att det var så roligt då.

Men nu börjar vi närma oss 40 hela bunten och har nog i de flesta fall växt ifrån denna barnsliga humor, precis när vi är gamla nog att kunna uppskatta detta föraktade årtionde igen. Serien ligger helt rätt i tiden, men humorn är för folk som nu är för unga för att minnas 80-talet.

Det är ett dilemma.

Läser man Rock Manlyfist som en satir över 80-talets mediaurval så är den för fånig. Om man tänker ge den till någon 12-åring och strunta helt i 80-talsreferenserna tror jag den går hem men då fungerar inte satiren alls.

Personligen är jag kluven till denna serie. Å ena sidan uppskattar jag det Johan försöker göra men å andra sidan kändes det ändå i slutändan som bortkastad tid. Vilket är synd för jag vill verkligen gilla denna serie. Men jag är inte 12 år längre helt enkelt.

JOHANNES GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22