ROBINSONÖN

Mar 17th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Av Joakim Langer & Johan Tell
Forum 2003

Efter att ha hittat Pippis pappa visade det sig att det fanns fler fantastiska svenskar att leta reda på världen runt. Langer och Tell har i den här boken dokumentarat ytterligare tre på en osannolik plats – nämligen på Juan Fernándezöarna utanför Chiles kust. Öarna är kända för att ha hyst Alexander Selkirk som är mest känd för att bans öde stått modell till Defoes roman om Robinson Crusoe. Men där har också funnits tre svenskar: botanikern Carl Skottsberg, segelmakaren Arvidsson och ”frihetskämpen” Mathias Arnold Hävel. Skottsberg kom till ön flera gånger och höll sig hela tiden nära sitt herbarium, Arvidsson kom bara en gång och höll sig nära flaskan medan Hävel blev borgmästare i Santiago de Chile och landets förste tidningsutgivare.

Författarparet har om detta åstadkommit en fascinerande historia som på sina ställen närmar sig skrönans höjder. Det är en utomordentligt lärorik bok och rolig dessutom eftersom Langer och Tell har distans till det de skriver och använder svenska språket med en friskhet som i (tror jag) Joakims fall kommer ur pappa Pekkas gener.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22