ROBIN WILLIAMS När skratten har tystnat

Mar 12th, 2015 | By | Category: 2015-03 mars, Recension

Omslag till Robin WilliamsAv Emily Herbert
Med förord av Babben Larsson
Robin Williams: When the Laughter Stops 1951– 2014, 2014
Översatt av Jimmy Hofsö
Bookmark Förlag, 2015
ISBN 978-91-87441-19-6, 286 sidor

Ståuppkomikern Robin Williams (1951–2014)  inledde en lång och framgångsrik karriär inom TV och film genom att spela utomjordingen Mork i Mork & Mindy från 1978 till 1982. Men likt många andra som anlände till fotoblixtarnas och röda mattans Hollywood fastnade han för alkohol och andra droger. Det hjälpte inte att han var framgångsrik nog att vinna en Oscar för sin birollstolkning i Good Will Hunting 1997 eller att han erövrade två Emmy Awards, fyra Golden Globes, två SAG Awards och fyra Grammisar.

Eily HerbertI boken berättar den erfarna kändisskribenten Emily Herbert om mannen som på scenen var en makalös inprovisationsmaskin men som privat inte kunde ta sig ur minnena från en problematisk barndom utan fastnade i depressioner som resulterade i missbruk. Det slutade i tragedi – i augusti 2014 tog han sitt liv.

Vi som minns Williams från filmer som Mrs Doubtfire, Good morning, Vietnam, Fisher King eller Döda poeters sällskap där hans glittrande glada ögon sken från vita duken har svårt att förstå de demoner som härjade inuti honom. Mer svärta fanns kanske i filmen One Hour Photo.

Men boken ger inte alla svar. Det är en hastigt skriven kändisbiografi som lite ytligt gå igenom hans karriär. I övrigt koncentrerar sig författaren på intervjuer med och uttalanden av släktingar, vänner och kolleger förutom utdrag ur tidningsartiklar om ”stjärnan”.
Robin Williams liv, karriär och död är en påminnelse om att klichén om den sorgsna clownen fortfarande äger bärighet.

BJÖRN ENMAN

Robin Williams

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22