“RIKETS SÄKERHET”

Oct 1st, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till "Rikets säkerhet"Av Lars Johan Svensson
Idus Förlag 2013
ISBN 9789187001550, häftad, 499 sidor

Ännu en roman som är alldeles för lång. Nästan 500 sidor hade mått bättre av att kortas ner till c:a 300. Det är visserligen bra att använda sig av tekniken att ha flera parallella historier, men man behöver inte överdriva.

Rikets säkerhet är en thriller om brottslighet, om politiskt maktspel och om underrättelseverksamhet. Författaren har torrt på fötterna, han vet vad han skriver om och det blir stundom ganska spännande. Han använder sig av alla dessa förkortningar där man som lekman klarar av CIA och SÄPO och några till. Det är så mycket av den varan att boken avslutas med en fyra sidor lång lista med förklaringar på dessa bokstavskombinationer. Det är så dags då, när man läst boken.

Lars Johan SvenssonEn man hittas torterad på Östermalm, en känd finansman kidnappas, en svensk soldat får i uppdrag att likvidera en krigsherre i Afghanistan. Lars Johan Svensson gapar över mycket, och mister några stycken. En kortare och mer koncentrerad historia hade jag uppskattat mer.

Författaren skriver ändå med ett bra driv och på ett ganska behagligt språk. Han har förmågan att göra sin historia spännande och de ”nybörjarmisstag” som finns är säkert borta i bok två, som han säger att han ska skriva.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22