Rik men död

Jan 14th, 2008 | By | Category: 2001-3, Recension

Av Lars Fredrikson
Fredriksons Förlag 2001

Det är mycket roligt när det kommer en ny svensk kriminalförfattare, dessutom torr bakom öronen. Lars Fredriksson har hunnit upp i övre medelåldern, har mognad och överblick i det han skriver. Han säger själv att han har haft manus liggande i byrålådan från yngre år, i väntan på att få tid att ge ut dem.
Miljön och ämnet för Rik men död – från 80-talels Stockholm – är tacksam och roligt – penningaristokratins, den övre slummens, fadäser och vulgaritet. Författaren, tidigare chefsekonom och därmed säkerligen med yrkesmässig insyn i de kretsarna, håller en cynisk ton och visar en språklig elegans som för tanken till Gustaf Hellström, Olle Hedberg och deras skildringar av den svenska överklassens diskreta charm från anno dazumal. Det är roligt att följa Fredrikson i hans beskrivningar av dessa människors inre och yttre. Här är man långt från de ofta torftiga miljöerna i ”moderna” deckarböcker kring en polisutredare och hans kolleger.
Därmed är berömmet i stort sett slut och bokens svaga punkter måste dras fram. Den första är, med anknytning till det tidigare sagda, att Fredriksson lite för ofta låter beskrivningar och reflexioner dra i väg med sig, bli för långa och yviga. Han har för det andra svårigheter att skapa en intressant och spännande intrig. Han har inte heller riktigt lyckas ta liv i sina huvudpersoner, varken den vackra Annika eller hennes onda svärmor. Det hela flyter mer och mer. Mot slutet får Fredrikson tag i handlingen igen och får till en viss slutdramatik. Men jag är rädd för att de flesta läsare då har tappat tråden och intresset.
Lars Fredrikson är en begåvad nykomling på deckarparnassen. Vi hoppas att han har fler manus i byrålådan. Men att han, innan han sänder ut dem via sin hustru och förlagsredaktör, låter ansa och tillspetsa texten. ingjuter mer liv i sina personer.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22