REVOLVERMANNEN (DET MÖRKA TORNET)

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Stephen King
The Dark Tower I: The Gunslinger 1982
Översatt av John-Henri Holmberg
Bra Böcker 2005

För 35 år sedan påbörjade Stephen King ett romanbygge kallat Det mörka tornet. Då var han ung och det skulle dröja till 1982 innan första delen kom i USA. Nu finns den första av sju (alla ska ges ut här) på svenska som Revolvermannen i en mycket fin översanning av John-Henri Holmberg. Som titeln antyder utspelar den sig i ett lätt mytiskt vilda västernlandskap där den siste revolvermannen söker efter det mörka tornet, lika mytiskt det.

King har sällan blivit beskylld för litterära ambitioner men troligtvis kommer han att bli det i och med denna romansvit, som enligt förlaget kommer att landa på 4500 sidor. Han skriver koncentrerat och har en storartad överblick över sin idé och sitt koncept. Denna första bok startar relativt stillsamt och man får andra stora engelskspråkiga författare i tankarna när man läser den – Tolkien och T. S. Eliot är ett par. Trots saktmodigheten griper Kings bygge fast i läsaren redan i första kapitlet där revolvermannen Roland av Gilead ensam rider i öknen på jakt efter svarte Walter O’Dim – och träffar en pojke som är död men finns i öknen.

Man blir fångad, fängslad och gripen. När nästa del kommer skall jag stå först i ledet för att få läsa den.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22