RESPEKT

Dec 19th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till RespektAv Sture Torngren
Tryckeriförlaget 2010

Att författaren kan och gillar att köra motorcykel, och har ett förflutet som motorjournalist, märks redan inledningsvis i boken. Och att han varit egenföretagare och har många synpunkter på hur svenskt näringsliv, bankväsende och byråkrati fungerar märks också.

Kanske kan man säga att hela boken, thriller- och deckarformen oavsett, egentligen är en pamflett. Inget fel i det, genren har använts för samhällskritik länge, men här blir det ovanligt tydligt.

Det framgår redan av baksidestexten där han (?) skriver att det handlar om sociala orättvisor, lagstiftningens tillkortakommanden, individens litenhet och maktlöshet gentemot samhället.
Ibland blir de debattinlägg som tryfferar berättelsen störande för historien, men det som stör mig mer är att de just blir debattinlägg i stället för att låta läsaren dra slutsatserna själv utifrån vad som händer.

Journalister brukar kunna skriva flytande svenska, och så är det också här. Historien, som omfattar ett värdetransportrån med helikopterflykt, mord på bankman och interna polisstrider, är god, men känns ändå lite underordnad. Det blir lite för mycket prat, och vissa inslag känns otroliga (nej, inte helikopterdelen, inte ens med vetskap om att helikoptrar kan användas vid rån). Personteckningarna är lite för fyrkantiga, polisutredningen inte helt sannolik.

Ändå: det är roligt med en thrillerförfattare som faktiskt vill något, inte bara underhålla. Men lite putsningar kan det säkert bli mycket bättre nästa gång. Det kan tilläggas att han skrivit en tidigare deckare, Rättshaveristen, med samma huvudperson, också den uppenbarligen i strid mot orättvisor. Den har jag dock inte läst.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22