RESANDEFOLKET

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Bo Hazell
Ordfront 2002

Detta är en bred skildring av den folkgrupp som tills för en tid sedan kallades tattare, skojare och tavringar. Jag minns dem som gårdfarihandlare under min ungdom och minns hur de fördrevs från min hemstad när jag var liten. Sedan tycktes dessa människor gå upp i rök i samband med att det svenska samhället förändrades rätt radikalt på 1970-talet.

Men de är inte försvunna. Numera kallar de sig resande och finns mitt ibland oss. De har alla minnen från den tid då myndigheterna ville utrota dem, utsatte dem för etnisk rensning och försökte få så många som möjligt steriliserade för att de inte skulle kunna reproduceras.

Radio-, TV-mannen och författaren Hazell har åstadkommit en uttömmande och rikt illustrerad bok (fast illustrationerna är lite ensidiga) om gruppernas historia. I förordet berättar han om hur svårt det var att komma till tals med dessa misstänksamma människor, hur plågsamt det var att befinna sig på ”fel” sida av frågandet och hur lättad han blev när han äntligen accepterades. Han blev nästan en av dem då.

Denna lättnad och nya tillhörighet märks i boken. Han beskriver dem kärleksfullt: deras påtvingade fattigliv beskrivs ganska ingående. Det var inte enbart myndigheterna som ville dem illa. Även vanliga medborgare tog till sig av vad som skrevs i pressen och i Småland blev det upplopp och snudd på lynchningar. Hazell berättar om hur de resande – fortfarande kallade tattare – tvingades stjäla för att överleva. Att de bestulna inte gillade det tycks han ha svårare att förstå.

Men det är bara små skönhetsfläckar i en rikt målad tavla. Boken är en kraftfull skildring av en folkgrupp som blivit alltmer lik andra folkgrupper. Man får viss insikt i deras moderna tänkande och det är lätt att begripa att de fortfarande gärna håller sin identitet hemlig för oss andra.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22