REPORTER ERKÄNNER, GRAVIDCHOCK

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Belinda Olsson
Wahlström och Widstrand 2006

Linda Skugge är citerad på omslaget: ”Annika Bengtzon, släng dig i väggen, här kommer Agata.”

Nja. Annika och Liza Marklund kan nog vara lugna. Detta är ingen deckare, även om en av bokens två sig omslingrande berättelser är en kidnappningshistoria. I likhet med Annika B är huvudpersonen Agata Hansson en ung kvinna på en kvällstidning som blir chef och får problem både med arbetskamrater och på hemmafronten.

Det andra temat är att hon blir gravid, vilket dels ställer till problem med arbetet – hon måste ju vara ledig strax efter det att hon blivit chef – dels ger henne identitetsproblem: hon har inte alls funderat på barn, vill vara fri, men vill inte heller göra abort. Och hon vill ha kvar sin kille, som dock mycket gärna vill ha barnet.

Så det är en vanlig, på sin sätt vardaglig, historia, som går stadigt fram åt. Belinda Olsson är ju kvällstidningsjournalist: hon kan skriva så det går undan och kapitlen är korta, och hon kan miljön. Men riktigt levande blir hon inte. Hon beskrivs, och jag antar (hoppas i alla fall) att författaren inte är lika naiv både i livet och i arbetet som huvudpersonen.

Kanske kan unga kvinnor med modernt stressiga arbeten känna igen sig. Men det blir inte ens särskilt spännande eller engagerande i frågan om hur Agera skall klara att bli mamma.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22