REN SOM SNÖ

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av George P. Pelecanos
Hard as Rain 2001
Översatt av Einar Heckscher
Natur och Kultur 2003

George Pelecanos, 46-åring från Maryland, är de amerikanska kritikernas älskling just nu och den som på bara ett decennium snott kungakronan från James Ellroy. Han skriver hårt och intensivt om den amerikanska huvudstaden Washington och i denna roman möter läsaren för första gången den svarte privatdetektiven Derek Strange som för moderns räkning utreder varför en svart polis sköts på öppen gatan av sin vite kollega kollega Terry Quinn, som sedan slutade i kåren.

Strange och Quinn finner varandra eftersom båda är våldsamma typer och har likartade intressen. Pelecanos skriver i bilder och hans patos går inte att ta fel på. Han avskyr segregationen i Washington D.C. med dess misär och korrumperade politiker.

Det blir spännande och ganska avskyvärt med en kallhamrad dialog som försvenskats väl av Einar Heckscher. Man kan tycka att kombinationen svart deckare vit snut har utnyttjats mycket på senare tid, men Pelecanos lyckas faktiskt göra någonting nästan nytt av den saken.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22