REKVIEM I VILETTE

Apr 5th, 2012 | By | Category: 2012-04 apr, Recension

Omslag till Rekviem i VilletteAv Ingrid Hedström
Alfabeta 2012
ISBN 9789150113624, inb, 416 sidor

Ingrid Hedström blir bara bättre, och då ska man betänka att redan hennes första deckare Lärarinnan i Villette var en alldeles strålande debut. Men författare har utvecklats. Hennes karaktärer har fått mer djup, blivit mer komplexa. Och intrigerna har förtätats och fått mer substans och innehåll.

Fortfarande använder hon en fiktiv stad i Belgien, Villette, som centralort för sin handling. Men denna gång är många av händelserna koncentrerade till Bryssel och till viss del också till Italien. Journalisten Ingrid Hedström har varit korrespondent i Belgien, hon vet vad hon skriver om och kan därför blanda fakta med trovärdig fiktion.

Hennes passningar till deckargenren i gemen har alltid funnits där. Huvudpersonen heter t ex Martine Poirot och är undersökningsdomare. Att Hedström har haft Maria Lang som förebild är ingen hemlighet. Det märks i inledningen av denna bok. Hennes beskrivning av studentgänget år 1983, där för övrigt Madame Poirot ingår, bär en prägel av Lang.

Annars är Ingrid Hedströms stil hennes egen, även om den bär spår av Håkan Nessers författarskap. Och då inte bara för att hon använder sig av en fiktiv miljö. Framförallt är dialogen liknande. Distinkta repliker med innehåll, men ändå med en smula mystik gör det mycket intressant att läsa. Det är väl det som kallas skicklig gestaltning.

En seriemördare slår till i huset där Martine Poirot bor som student. Belgien lamslås av flera brutala mordserier under 1983. Seriemördaren får öknamnet Mammamördaren, och brottet blir inte uppklarat. När Poirot senare, som undersökningsdomare år 1995, utreder ett annat mordfall kastas skuggor till den tiden. Hon börjar ana ett samband. Hennes gamla parhäst, Julia Wastia, har blivit privatdetektiv och hennes första fall har också återkopplingar till 1983.

Det är väl det enda man kan anmärka på i denna bok. Tillfälligheternas spel är ibland lite för slumpartat otroliga. Dessutom kanske slutet blir lite rörigt och abrupt, där alla inblandade på Agatha Christievis befinner sig som av en händelse på samma plats och fortfarande är misstänkta.

Men Ingrid Hedström befäster sin plats som en av de allra bästa deckarförfattarna i landet…en av de fem bästa utan tvekan.

NISSE SCHERMAN

Ingrid Hedström

Ingrid Hedström. Foto Peder Lingden

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22