REGNMAKAREN

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Recension

Av John Grisham
The Rainmaker 1995
Översatt av Lina Erkelius
Bra Böcker 1996

Det finns vissa likheter mellan Olov Svedelid och John Grisham. Båda har mutat in en slags angrepp mot brott av olika slag, Svedelid med nya knappt uppmärksammande skurkaktigheter som blir allmängods eller att han böcker kommit ut, Grisham genom att penetrera missförhållanden och boverier i det amerikanska samhället, sett ur en jurists synvinkel. Den här gången handlar det om försäkringsbolag som svindlar sina kunder.

Här är det juridikstuderanden Baylor som drar ett försäkringsbolag inför rätta. Ofta är jag rädd för att läsa rättegångsböcker. De tenderar ofta att bli överlastade med juridik och finesser som går över huvudet på en vanlig dödlig. Med Grisham är det annorlunda. Han skriver så det är en glädje att läsa (”smooth” men ändå med ett visst tuggmotstånd) och det märkliga är att hans tjocka böcker inte alls känns långa. Om man skall klaga på något är väl kanske att det som påstås vara politiskt korrekt då och då skiner igenom alltför mycket. Men det stör förbaske mig inte nämnvärt.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22