REGISSÖREN

Oct 29th, 2015 | By | Category: 2015-10 okt, Recension

Omslag till RegissörenAv Angelika Braun
Lava Förlag, 2015
ISBN 978-91-87769-16-0, 287 sidor

Filmaren och författaren Angelika Braun har skrivit en seriemördarroman som tydligt visar hennes bildsinne. Det står redan klart att berättelsen om beteendevetaren Björn Fors vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet ska hamna på vita duken med skådespelaren och skärbrädesförsäljaren Per Morberg i huvudrollen.

Även hos Braun har mördaren Hollywoodkaratäristika. Flera våldsamt mördade män hittas i Stockholm under en vecka i januari. De tycks inte ha några kopplingar till varandra, utom att alla har fått mystiska tecken lämnade på kropparna.

Angelika BraunBjörn Fors kontaktas av Rikskriminalens profileringsgrupp. Fors tackar ja eftersom arbetet får honom att tänka på annat än den trassliga skilsmässa han gått igenom. Enda problemet är att han måste ta hand om sin hund och försöka dämpa sitt hetsiga humör.

I en sidohandling berättar Braun om den frustrerade filmskaparen Signe Grahn som varit nära att slå igenom men lurats av en manlig kollega som snott och använt hennes uppslag. Nu söker hon nya idéer och när hon via nätet får ett uppdrag av en man nappar hon på det, något hon kanske inte borde ha gjort så snabbt. Läsaren inser genast att de båda berättelserna kommer att mötas och intrigen i högt tempo känns alltmer spännande med Stockholm som utmärkt backdrop.

Om miljön är autentisk ställer jag mig frågan om brottet är det. Rent statistiskt är seriemördare sällan några Einstein-typer, men jag böjer mig och accepterar Brauns upplägg eftersom mördarjakten med Grahn i centrum blir allt intressantare när det dyker upp brev med citat och symboler som tycks ha anknytning till morden där också döda djur hittats på brottsplatserna.

Visserligen är ingen kvinnlig CIA-agent inblandad men man får känslan av att Angelika Braun tittat noga på filmer som När lammen tystnar och den läskiga dödssyndsrullen Seven. Fast hon tar också upp frågor om skuld och om att få vara den man är och vill vara. Dessutom är författaren kritisk till cynismen inom filmbranschen och en del andra kommersiella världar där människor utnyttjas. Den kvinnliga offerrollen tar också upp och hon tycks mena att den koftan inte alltid är så varm och skön.

Angelika Braun har tidigare skrivit en barnbok tillsammans med Mattias Klum. Hon har också arbetat som assistent vid filminspelningar i Los Angeles.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22