REFLEXER I EN SPEGEL

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Björn Persson
Axplock 2005

2004 debuterade Björn Persson med en thriller som jag inte läst. Denna har samma huvudperson, juristen och förre polisen Johan Persson.

Det är två saker som är bra med boken: den poetiska titeln och grundidén. En vanlig, lugn, kvinna grips för bankrån. Hon minns inget. DNA på brottsplatsen binder henne, identifiering stämmer. Men det är något konstigt med det hela. Hon tar hjälp av juristen, lyckas fly och dödar en vakt i samband med flykten. Och dyker så upp hos juristen igen utan att minnas något.

Ingen dum idé. Förklaringen är dock väl långsökt och inte trovärdig. Det skulle man förstås kunna överse med, men… Språket är gammaldags byråkratiskt, styltigt, utan liv i dialogerna. Det kanske fungerade i en 30-talsbok, men denna är nyskriven.

Axplock är ett förlag som ger vem som helst möjlighet att publicera sig. Det finns alltså ingen lektör mellan författare och förläggare. En redaktör skulle kanske kunnat rädda idén.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22