REBUS SISTA FALL

Jun 11th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Rebus sista fallAv Ian Rankin
Exit Music 2007
Översatt av Göran Grip
Minotaur 2008

Bättre sent än aldrig säger jag och tar mig an Ian Rankins sista (?) bok om kriminalkommissarie John Rebus vid polisen i Edinburgh.

Ja, det är faktiskt sant. Jag har tidigare inte haft tillfället eller förmånen att läsa den prisbelönte och uppskattade Rankin.

Samtidigt som den ryske avhopparen Litvinenko ligger i London och dör efter att ha förgiftats så slås en rysk poet sönder och samman utanför ett parkeringshus på en av Edinburghs mindre trafikerade bakgator. Kommissarie Rebus som har en vecka kvar till pensionen och sitter och summerar sina olösta fall får något nytt att bita i.

Det gör han naturligtvis rejält och det visar sig inte helt enkelt när Edinburghs politiker just är inne i en ”flirta med rika ryska affärsmäns”-karusell. Finns lösningen på mordet där? Och när dessutom ytterligare ett mord sker med kopplingar till det första tvingas Rebus börja rota allt djupare i relationerna.

Ian RankinJohn Rebus sticker inte ut särskilt mycket i den manliga deckarvärlden. Han är en polis av ganska typiskt Wallandersnitt, med inslag av Peter Robinsons Alan Banks, eller varför inte till och med en del Evert Grens? Ensam, lätt alkoholiserad och ständigt beredd att köra över såväl sina överordnade som kollegor för att utreda på sitt eget sätt. Kanske ska man ha läst de tidigare Rebus-böckerna också för att få ett djupare porträtt av den skotske kommissarien.

Miljön – Edinburgh – målar Ian Rankin upp på ett övertygande sätt och man förstår att han älskar sin stad, på gott och ont.

Det jag också räknar på Rankins pluskonto är att han inte slabbar runt med en massa onödigt våld och blod. Å andra sidan blir det heller aldrig särskilt mycket action på de 477 sidorna. Hyfsat spännande ändå.

Lättläst? Javisst! Brittiskt småtrevligt hela tiden? Oja! Men summa summarum är jag nog inte jätteimponerad av Rebus sista fall, som han dock löser innan han drar iväg till puben med kollegorna och firar pensionen.

PER ERIK TELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22