RÄTTSSKIPAREN

Jun 1st, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Recension

Omslag till RättskiparenAv Lotta Luxenburg
Bokfabriken, 2020
ISBN 9789178352432, inbunden, 287 sidor
Ljudbok, 8 timmar 9 minuter, uppläsare: Maria Lyckow

Det här är andre delen om Stockholmsgruppen och främst då poliserna Isabelle Knyckare och Nikolaj Malmsten. Vi fick möte dem i Infiltratören, och redan då fanns det någon slags laddning mellan de två. Den har blivit mer elektrisk nu och om hur det går får ni läsa själva. Om det ens finns ett svar i boken. Romanen avslutas nämligen med en gigantisk cliffhanger, en vidöppen passning vidare till nästa del.

Jag har lyssnat på denna bok och uppläsaren Maria Lyckow är tydlig och klar. Kanske är hennes röst lite släpig.

Lotta LuxenburgIsabelles fästman, som också var polis, har blivit ihjälskjuten i tjänsten. Omständigheterna kring det brottet är oklara och blir än mer diffusa när mördarens flickvän söker upp Isabella. En flickvän som därefter själv blir mördad.

Vanliga ämnen i dagens polisromaner är läckor och oärliga poliser. Det har blivit så ofta förekommande att jag har tröttnat lite på det. Här har författaren tagit steget fullt ut. Nästan varje polis känns som en misstänkt brottsling. Vem kan man egentligen lita på.

Det gör att hela boken handlar om några få brottslingar men än mer om poliser. Allra mest de i Isabella grupp, men också en hel del andra – på alla nivåer. Författaren sår tvivel om var och en av dem så till den milda grad att man inte kan lite på någon. Mer än möjligen Isabella då. Hon är för en polis som gör tvärt om mot vad hon är tillsagd att göra. En som om det hade vart på riktigt ganska snart hade fått sparken.

Här finns fortfarande en viss naivitet i både dialog och intrig, men det känns mer sammanhållit än i förra boken. Författaren utvecklas åt rätt håll, men än finns det stora steg att ta.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22