RÄTTSHAVERISTEN

Dec 15th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Rättshaveristen

Av Sture Torngren
Tryckeriförlaget pocket 2009

Sture Torngren är motorjournalist och har kört en bil i 322 km/tim över en engelsk mil på Bonneville Salt Flats i Utah, USA år 2005. Förlaget ställer på omslagets baksida frågan om han är Sveriges snabbaste författare. Det är troligt att han är det – på fyra hjul. Omslagets framsida tar fasta på den saken och klämmer till med den hoppfulla frasen ”Koppla jycken, nu blir det åka av!”

Blir det så?

Nja … jag vet inte det.

Böcker om rättshaverister (jag har träffat en hel del sådana, som krävt att jag skulle skriva böcker om deras olycka) brukar till sist komma ut med skrifter på eget förlag. Alla, nästan utan undantag, menar att myndigheterna av någon outgrundlig anledning är ute efter just dem och drar en katalogaria om övergreppen.

Torngrens ”deckare”, den första i en utlovad serie om småföretagaren Axel Månsson, skiljer sig inte mycket från vad de ”äkta” rättshaveristerna brukar berätta. Här beklagar sig folk över statens och skattemyndigheternas fyrkantighet. Skillnaden mot de tidigare beskrivna författarnas historier är att Månsson inte enbart blir skönstaxerad utan också beskylld för att ha med en skattedirektörs självmord att göra.

Torngren skriver inte alls illa och emellanåt är Rättshaveristen en ganska intressant bok, i synnerhet som man under läsningen kommer på sig själv med att fundera över om det är en satir som vänder sig mot ett annat håll än det man först fick för sig.

Men inte behöver man koppla jycken. Farten är rätt mycket lägre än Torngrens framfart i Utah (bild på detta på baksidan). Kanske blir det mer traktor än racerbil när det kommer till kritan.

KJELL E. GENBERG

Sture Torngren

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22