RÅTTFÅNGERSKAN

Aug 21st, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Råttfångerskan

Av Inger Frimansson
Norstedts 2009

Det var fyra år sedan Inger Frimansson utkom med sin senaste kriminalroman Skuggan i vattnet. Talesättet den som väntar på något gott…. gäller i allra högsta grad för hennes bok Råttfångerskan. När det senast begav sig fick hon priset Årets bästa svenska kriminalroman. Det kan hon få nu igen, kanske då i hård konkurrens med Roslund/Hellströms Tre sekunder. Hon var för övrigt den första kvinnan som fick priset för andra gången då.

Bokens huvudpersoner är två kvinnor, varav den ena är och den andra har varit gift med samma man, den store förläggaren, som ligger på sin dödsbädd. Dessa båda kvinnor dras delvis ofrivilligt in i ett drama vars orsaker, skeenden och konsekvenser det vore oförlåtligt att avslöja här. Ytterligare två kvinnor, förläggarens båda döttrar med en ännu tidigare fru, bidrar också menligt till bokens handling. Som så ofta förr beskriver Frimansson insiktsfullt kvinnoöden. Och hennes kvinnor är inte alltid så väna och behagliga. Men att det är ett kidnappningsdrama är ingen hemlighet, och inte heller att en mängd råttor, helt enligt titeln, befolkar boken. Här finns också miljöer som författaren är någorlunda bekant med, Södertälje, Hässelby och förlagsbranschen t ex.

Inger Frimansson

Frimansson har kallats den psykologiska thrillerns främsta i Sverige, och det accentueras mycket tydligt av Råttfångerskan. Med små medel bygger hon upp en ruskig spänning och dramatik, och lyckas också bibehålla den genom hela boken. Det är verkligen hiskeligt nervkittlande dramatiskt. På ett elegant och förfinat sätt, och utan nämnvärt våld, målar hon upp ett scenario som Hitchcock skulle varit stolt över. Och har man dessutom råttfobi, så bör man nog undvika att läsa en sådan här bok annat än i dagsljus. Det är nästan så att man kan höra de små gynnarna knapra i hörnen bakom en.

Jag blev helt absorberad av dessa kvinnoöden vilket gjorde att boken var nästan omöjlig att lägga ifrån sig. Om hennes nästa thriller kommer att vara lika bra kan jag utan tvekan tänka mig att vänta i fyra år till.

NISSE SCHERMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22