RÅTTATTACK

Dec 28th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till RåttattackAv Christoffer Kohlberg (pseud för Fred Andersson)
Oddbooks 2010

Till den lilla hålan Skogsviken kommer journalisten Saga för att bevaka ett jippo. Hon råkar ut för helt andra saker. I staden dyker det nämligen upp en flock råttor, styrda av en särdeles elak ledarråtta. De gör precis vad boktiteln berättar – går till attack.

På utgåvans fram- och baksida finns en varuinformation: Ond bråd död. Fasansfull chockläsning.

Denna devis är, åtminstone i mitt fall, till hälften sann. Det handlar förvisso om ond bråd död, men en van läsare att skräckhistorier kräver lite subtilare grejer för att bli chockad och tycka att något är fasansfullt.

Fred AndersonGotik ligger i botten för all god skräcklitteratur och Andersson/Kohlberg har fortfarande lite att hämta in innan han är jämbördig med namn som Edgar Allan Poe, H P Lovecraft, E T A Hoffmann och Mary Shelley.

Men han är på god väg. Gårdagens incitament var annorlunda än nuets. Dagens stora orosmoment är nedsmutsningens påverkan på natur och människor. Här är grundbulten en nedlagd fabrik som i åratal spillts sitt gift och är orsak till att råttorna blivit aggressiva mot annat än sina vanliga byten.

Saga och hennes vänner blir de nya råttfångarna från Hameln i denna fantasifyllda berättelse som emellanåt kan kännas lite väl blodig. Jag har dock en känsla av att författaren kommer att lära sig att less is more även i skräcksammanhang. Det här är en bok skriven helt i underhållningssyfte, den ekologiska bakgrunden finns där, men används bara i begränsad grad som pekpinne.

Jag måste erkänna att nackhåren reste sig på mig, nerkylda av något som följde ryggraden, vid några tillfällen. Det gör att boken kan få MVG av en skräckkonnessör som inte är helt taliban i fråga om genren.

Men en sak är irriterande: när texten är sammanställd utan indrag och de enda andningspauser läsaren får är nya stycken med blankrader emellan dämpas läslusten. Förläggaren borde ta sig en titt på hur de flesta böcker är satta och följa detta exempel.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22