RAPPORT OM EN KIDNAPPNING

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Recension

Av Gabriel Garcia Márquez
Noticia de un secuestro 1996
Översatt av Peter Landelius
Wahlström & Widstrand 1997

Den colombianske författaren Márquez, född 1928, fick 1982 Nobelpriset i litteratur för sitt skönlitterära författarskap i form av romaner och novellsamlingar. Morelius deckarbibliografi upptar dock åtminstone fyra kriminalromaner av honom, översatta till svenska 1977- 88. Även en rad tidigare Nobelpristagare har före eller efter att de fått priset publicerat kriminalromaner eller -noveller, i kronologisk ordning t.ex. Rudyard Kipling, Selma Lagerlöf, John Galsworthy, William Faulkner och Ernest Hemingway.

Bokens bakgrund är det hopplösa läget i Colombia, där stora mängder kokain produceras och exponeras. Dels genomsyrar kokainet hela landets politik och ekonomi, dels exporteras det i stor utsträckning till andra länder, särskilt USA, dels är landets verkliga härskare den s.k. Medellin-kartellen. Denna är en narkotikaorganisation med en stad i landets västra del som maktbas i en verklig fristat, som i många år ägnat sig åt mord, sprängattentat och människorov. Dessa brott har i stor utsträckning riktats mot politiker, ämbetsman, jurister i statstjänst, poliser, militärer och journalister. Ligan leddes av den fruktade Pablo Escobar, ett slags colombiansk Al Capone, född 1948 och skjuten under flykt 1993, sedan han överlämnat sig åt myndigheterna och placerats i ett lyxfängelse. Som ett led i kampen mot en juridisk reform, som skulle göra det möjligt för Colombia att utlämna egna medborgare till USA för brott, förövade där eller riktade mot USA, lät Escobar i slutet av 1990 bortröva en filmdirektör, sex journalister och fotografer, en sekreterare samt systern till en tidigare minister. Han lät mörda två av dem medan de sju återstående frigavs efter en tid.

Boken handlar huvudsakligen om de fyra mest framstående och mest verbala, tre kvinnor och en man, och deras upplevelser under fångenskapen samt om ett par familjemedlemmars kamp för att påverka den ännu icke mördade presidenten att ge efter för brottslingarnas krav. Det finns tidigare referat om krigs- och terroristfångars upplevelser, t.ex. i Mellanöstern. Márquez intressanta skildring ger emellertid en något annorlunda bild därför att vakterna var fullständigt oberäkneliga och ofta berusade unga mördare, underhuggare i Escobars brottsorganisation. Skildringen av offrens upplevelser, reaktioner och försvarsmekanismer är mycket intressant. Den bygger på dagböcker, intervjuer och egna forskningar.

Stilen är enkel och lättläst utan onödiga krusiduller. Man får ett bestämt intryck av att Colombia är ett av världens många olösta problem. Bilden av de colombianska journalisternas verksamhet tyder på att deras fotografer står på samma låga plan som nyligen i Paris. Översättningen från spanska verkar vara mycket kompetent. Några märkvärdigheter förekommer dock, t.ex. chefen för nationella åklagarämbetet, som troligen är riksåklagare, närskott som ger tatueringar, en euditpräst och termen narkotikatrafikanter, som inte är en motsvarighet till rattfyllerister, utan narkotikabrottslingar av olika slag.

KLAS LITHNER

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22