RAOUL WALLENBERG En biografi

May 27th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till Raoul WallenbergAv Bengt Jangfeldt
Wahlström & Widstrand
ISBN 978-91-46-22098-5, 600 sid

Rysslandskännaren, docent Bengt Jangfeldt, presenterade nya uppgifter i sin nya bok Raoul Wallenberg en biografi som fick svensk och internationell att nästan ta fram trästilarna. Den svenske diplomaten ska ha hejdats av sovjetisk militär när han försökte lämna Budapest i bil den 14 januari 1945. Och bilen hittade ryssarna mellan 15 och 20 kilo guld och smycken och de grep både Wallenberg och hans chaufför Wilmos Langfeldter för smuggling.

Enligt Jangfeldt tillhörde föremålen och guldet diplomatens judiska kontakter och de skulle föras till Sverige där de var i tryggare förvar än i den ungerska huvudstaden. Men fyndet gjorde naturligtvis ryssarna än mer misstänksamma som svensken – som de redan innan trodde samarbetade med västmakterna. Troligtvis låg guldet och smyckena honom i fatet när han hamnade i Lubjankafängelset, KGB:s fruktade högkvarter i Moskva, där han fängslades och förhördes.

Det tyder på en viss naivitet hos Wallenberg att under brinnande krig tro att hans diplomatiska status skulle skydda honom.

Men han hade redan innan märkt att pass var ett starkt skydd i andra sammanhang. Genom att utfärda skyddspass räddade Wallenberg tiotusentals judar från att förintas i tyska gaskam-mare. Men ryssarna var inte intresserade av att rädda judar, deras främsta mål var att vinna kriget över nazisterna, inget annat.

I år har det passerat ett sekel sedan Raoul Wallenberg föddes. Barnet Raoul växte upp i en högreståndsmiljö, i en familjedynasti. Han hade nog hoppats på att göra karriär inom familjen, men så blev det inte. I stället skickade svenska UD ut honom på vad som verkar vara ett självmordsuppdrag i andra världskrigets slutskede – och han uppdragsgivare hade nog inte väntat sig att han genom initiativförmåga och talang för organisation skulle genomföra det han faktiskt åstadkom, trots risk för den egna livhanken och svagt stöd hemifrån.

Nu har det gått 67 år sedan Wallenberg försvann. Vi vet att han hamnade i Moskva och att han troligen avrättas 1947.

Jangfeldts biografi är innehållsrik och bygger på tidigare outnyttjat källmaterial. Huvudpersonen kommer troligen aldrig att bli lika uppmärksammad som sin landsman Strindberg som avled samma år som Wallenberg föddes och nu fyller svenska media till bristningsgränsen. Men det är en fyllig och intressant bok om Wallenberg som Jangfeldt skrivit. Ska man klaga på något är möjligen valet av stilsort i de brev som citeras, men det är inget som författaren ska lastas för.

KARL HJELM

Bengt Jangfeldt

Bengt Jangfeldt. Foto Kalle Assbring

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22