RALLARLIV 1–12

Oct 18th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till Rallarliv: Jagad på flyktenJagad på flykten, Knivens egg, Det brinnande hjärtat, Bro till kärleken, Lyckans höjd, I fjällets grepp, Försätta berg, Djävulens lek, Fri såsom vargen, Stormen och rättvisan, De hemlighetsfullas förbund, Onda anslag
Av Kjell E. Genberg
Webbutgåva 2012. Finns att köpa på www.keg.se
Ej i öppen handel, därför inget ISBN. Cirka 3.000 sidor.

Kjell E. Genberg är Sveriges meste författare med närmare 250 böcker bakom sig. En omstridd författare som aldrig fikat efter kritikernas hyllningar utan skrivit vad han själv tycker är intressant: spänningsromaner, gärna med lite älskog inblandad och kryddad med en mängd fakta om allt från märkliga vapen till kuriösa historiska ting. Många av hans böcker ger en insyn i verksamheter eller materiel som man tidigare är obekant med.

Hans gigantiska epos Rallarliv 1–12 består av nästan tre tusen sidor. Välskrivna, lättlästa, innehållsrika och spännande sidor.Omslag till Rallarliv: Bro till kärleken

Hans hjälte Robert Stark, alias Starka Småland, blir beskylld för att ha mördat en person. Han frias efter många turer. Detta ligger honom till last i många av böckerna.

Visst kan Rallarliv beskrivas som ungdomsromaner med spännande inslag. De yngre läser med välbehag Genbergs böcker. Och detta är nyttigt för de unga läsarna, för Genberg har ett mycket bättre och stilsäkrare språk än lejonparten av våra deckarförfattare av idag.

Han skriver med spänst och målar med snabba penseldrag upp en situation, som sakta men säkert växer ut, blandad med en mängd nya kunskaper för läsaren. Han beskriver naturen och naturfenomenen på ett naturalistiskt sätt. Han gestaltar människor så att man snart ser dem framför sig. Han lyckas pressa in en mängd både huvud- och bifigurer med speciella egenskaper. Han låter läsaren stundtals förstå vartåt historien lutar, men strax innan självklarheterna infinner sig, har han hittat ett nytt spår.Omslag till Rallarliv: Djävulens lek

Men det här är inte bara spännande böcker att läsas av både unga och äldre. Det är framför allt en social redogörelse av det som numera kallas en klassresa. Här skildras de fattigaste och mest hunsade människorna i vårt lands historia under slutet av det sekel som föregick 1900-talet. Överklassens totala okänslighet i vissa stunder kontrasterar mot de arbetandes vilja och kamp för att överleva.

Det är här Genberg bryter mot de flesta romaners upplägg.

Hans hjälte är rallare. Hans hjälte blir stenrik. Hans hjälte umgås med samhällets toppar. Han gifter in sig i en bankirfamilj. Och det låter som en gullig saga.

Men här, just här, vänder Genberg blad, och presenterar tomma ark som snart fylls med Starka Smålands återgång till rallarlivet,Omslag till Rallarliv: De hemlighetsfullas förbund smutsen, de dragiga bostäderna och det liv han tror sig höra hemma i.

Var hör han hemma?

I rallarbarackerna eller i slottet utanför Stockholm eller i den stora våningen på Strandvägen.

Genberg återger en man som älskar kvinnor, en och en, men känner sig dragen till nya vackra kvinnor. Som huvudpersonen Robert själv säger: ”De är attraktiva, för jag har ännu inte legat med dem”. Han, som så många andra män, slåss med sin kåthet och av att i förväg veta att han inte kan stanna kvar hos en och samma kvinna. Genberg beskriver kärleksscenerna på ett sätt som mera låter som önskedrömmar än erfarenhet.

Genberg är vårt lands mest underskattade författare. Ändå har han kommit ut i massupplagor. Rallarliv innehåller så mycket, så mycket nytt för läsaren, men är så lättläst på en ren och klingande svenska att min rekommendation är: Läs den och ha överseende med de ungdomsdramatiska avsnitten. Böckerna kommer du att sträckläsa. Och jag antar, nja, jag är övertygad, att du kommer att omvärdera hr Genbergs författarkonst. Han är värd det den gode Kjell.

Det slår mig att hans böcker är som svenska svartvita fyrtiotalsfilmer, som så många av oss, generation efter generation, älskar. Där rättrådigheten segrar på slutet. Där moralen är segraren. Något som våra sentida skribenter föraktar.

Men så var det i filmerna. Lojalitet och stridbarhet mot orättvisor var självklarheter under krigstiden.

Mycket av detta finns i Genbergs Rallarliv.

Så som vi minns det.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22