RÄKENSKAPENS DAG

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Colin Dexter
The Remorseful Day 2000
Översatt av Barbro Ahlström
Norstedts 2000

Farväl kommissarie Morse! Det är aldrig lätt att säga adjö, och det märks att Dexter nu motvilligt släppt sin klassiskt bildade, musikälskande samt mat- och dryckglade (Glenfiddich whisky och bitter öl) kommissarie som likt författaren älskar Oxford och bor där.

I många tidigare böcker har Morse blivit kär, ofta olyckligt, i någon som sedan gått ett dramatiskt öde till mötes. Så även i denna roman, där han haft en mycket personlig relation till den sexuellt avancerade sjuksköterskan Yvonne Harrisson, som nu mördats. Som alltid har Morse sin sidekick Lewis med sig och han kör respektfullt med honom medan han saktmodigt resonerar sig fram till vem som begått brottet – felaktigt i början med allt mer rätt mot slutet.

Det skulle ha varit roligt att skriva att sista boken om Morse också blev den bästa, men det vore att fara med osanning. Flera av det tidigare dussinet har varit pregnantare, haft stadigare intrig och mindre långsökta förklaringar. Det vore däremot också osanning att påstå att detta är en dålig roman. Det är den inte, för en berättelse om Oxfords störste kriminalare kan aldrig bli usel. Måtte Morse nu få njuta av sin pension, det är han väl värd.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22