RAIN ÅTERKOMSTEN

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Barry Eisler
Rain Storm 2004
Översatt av Thomas Preis
Bra Böcker 2006

Serien om John Rain – de två första böckerna heter Rain – Samurai i skuggorna och Rain en ensam hämnare – handlar om en yrkesmördare med specialitet att maskera sina mord som naturliga dödsfall. De första böckerna utspelade sig till stor del i Japan, men nu har handlingen flyttats Brasilien, Macao och Hongkong.

Författaren började först intressera sig för den ”förbjudna kunskap” han skriver om när han som barn läste en biografi över utbrytargeniet Harry Houdini. I den boken citerades en polis som hade sagt ”Som tur är gav sig aldrig Houdini in på brottets bana. Om han hade gjort det hade han varit svår att fånga och omöjlig att hålla fången.”

Eisler fascinerades över kunskaper som kan göra en individ farlig och började studera kampsporter av olika slag. Han samlade böcker om att döda utan vapen, dyrka upp lås, göra inbrott och spionverksamhet. Att han läst dem noga framgår i böckerna om den CIA-anställde yrkesmördaren Rain. Han har också lärt sig hur CIA fungerar efter att i tre år ha arbetat åt deras spionenhet ”Directorate of Operations”. Där lärde han sig japanska och flyttade 1993 till Tokyo.

Eisler började skriva på allvar och skapade figuren John Rain till romanen Rain Fall som på svenska blev Rain Samuraj i skuggorna. Hans intriger är välkomponerade, miljöerna utmärkt beskrivna. Grymheterna är balanserade, så balanserade de kan bli med en yrkesmördare i huvudrollen.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22