RÅGBLONT HÅR, GRÅ ÖGON

May 23rd, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till Rågblont hår, grå ögonAv Sjón
Korngult hár, grá augu, 2019
Översättning John Swedenmark
Rámus, 2020
ISBN 978-91-7781-86703-98-1, inbunden 101 sidor

Den isländska författaren Sigurjón Jónasson, född 1962, med författarnamnet Sjón, är en av Islands mest mångsidiga och framgångsrika författare. Han debuterade 1979 och sedan dess har hans böcker översatts till ett fyrtiotal språk. Sjón har publicerat flera lyriksamlingar och åtta romaner. Han har dessutom arbetat med att skriva filmmanus och låttexter, bland annat till sångerskan Björk och bandet The Sugarcubes, som han även spelat med på konserter.

2019 publicerades Sjóns roman Korngult hár, grá augu på Island. Nu har boken översatts till svenska av John Swedenmark och utgivits av Ramús förlag med den svenska titeln Rågblont hår, grå ögon. Det är en tunn volym på cirka hundra sidor, vackert formgiven av Thomas Alm, men trots det blygsamma formatet har romanen en episk disposition, som omspänner nära två decennier av Islands efterkrigshistoria.

Rågblont hår, grå ögon börjar som en klassisk deckare. När ett tåg från London stannar på slutstationen Cheltenham Spa finner man en död man sittande i en kupé, med ansiktet mot fönstret. Han har avlidit alldeles nyss – imman från hans andedräkt finns fortfarande kvar på fönsterrutan. Och utan att den ditkallade polisen märker något smiter tre män i svarta skjortor bort från tåget och försvinner i vimlet…

Men romanen visar sig snart vara allt annat än en deckare. Från den dramatiska inledningen förflyttas läsaren snabbt till Reykjavik. Där föds Gunnar Pálsson Kampen in i en familj med mor, far och två äldre systrar, vid av andra världskrigets utbrott. Moderns är hemmafru, och fadern, som kommer från Norge, arbetar som föreståndare för ett apparatförråd. Författaren beskriver känsligt och detaljerat hur Gunnars tidiga barndom präglas av kriget som pågår i världen utanför Island och av återhämtningen och optimismen åren efter krigsslutet.

Som tonåring får Gunnar veta att faderns bror i Norge sitter fängslad för att han varit quisling och under kriget samarbetat med den nazistiska ockupationsmakten. Då har Gunnar redan på egen hand engagerat sig i den gryende nynazistiska rörelsen på Island, där han inom några år blir en ledande gestalt. Det hade varit intressant att få veta mer om hur Gunnars utveckling till glödande nynazist egentligen går till, men tyvärr har författaren valt att återge detta skede av Gunnars liv genom ett parti med brev som Gunnar skrivit till olika personer, modern och systrarna, partikamrater, farbrodern i Norge.

I romanens tredje avdelning återgår författaren till berättande i tredje person, och låter oss på nära håll följa Gunnars sista tid på väg mot det oundvikliga slutet, när han hittas död. Det blir en spännande och stundtals gripande skildring av den unge mannens korta och missriktade levnadsöde. Men den kvarstående känslan är ändå att Rågblont hår, grå ögon kunde ha varit en ännu starkare läsupplevelse om Sjón ägnat mer utrymme åt att fördjupa sitt porträtt av Gunnar Pálsson Kampen och varför han gjorde sina livsval.

LENA LUNDGREN

Sjón

Sjón. Foto Johann Pall

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22