RÅDHUSKLOCKAN: en småstadshistoria

Dec 12th, 2015 | By | Category: 2015-12 dec, Recension

Omslag till RådhusklockanAv Christian Ek [pseud]
Atlantis, 2015
ISBN 978-91-7535-815-2, 183 sidor

Det suggestiva omslaget ger genast en uppfattning om när berättelsen utspelar sig, nämligen en försommarperiod i mitten av 1940-talet i en liten stad i Sverige. Huvudperson är den läroverksstuderande sextonåringen Karlsson (förnamn används inte vid läroanstalten) som blivit kvar i stan medan kamraterna antingen rest hem eller tillbringar sommaren på lantställen. Han har förgäves sökt sommarjobb, men nu slår han dank. Som så många i hans ålder härjar hormonerna inombords och överröstar nästan känslan av tristess på en plats där det inte händer mycket. Det mest spännande än omslaget på Lektyr som antyder ett kvinnobröst.

Jag har en aning om vem författaren kan vara, men eftersom jag inte är helt säker får det avslöjandet bero. Boken fylls av grabbens inre monologer och lamenteringar över tillvaron i en föränderlig värld. Själv tycker Karlsson att han är vuxen men det är han ganska ensam om.

Jag har sett en anmälan av Rådhusklockan där skribenten menar att detta är en ungdomsbok. Min åsikt avviker. Författarens sätt att skriva tyder på att han vill vara mycket litterär och undviker delvis den lineära berättelseform som oftast är ungdomsbokens signum.

Nu inträffar – efter ganska lång startsträcka – ett knivmord i Lyköping och strax därefter ytterligare ett och Karlsson blir privatspanare, söker samband och finner det ganska omgående. Rutinerade deckarläsare är rätt snabbt gåtans lösning å spåren.

Men deckargåtan ligger litterärt en bra bit under beskrivningen av den fiktiva småstaden och det inre livet hos en aggressiv och småkåt tonårspojke.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22