RÄDDAD AV SLUMPEN

Oct 2nd, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Fantomen

Av Anna Jansson & Hasse Lindahl
Fantomenmagasin nr 14 2009

Deckarförfattarinnan Anna Jansson är inte rädd för att prova nya vägar i sitt författarskap. Hon har nu skrivit ett avsnitt till seriemagasinet Fantomen. Om hans äventyr läste jag redan som barn och han har blivit lite av en kultfigur inom äventyrsserierna. Många kan citera olika Fantomenuttryck som t.ex. Fantomen är god mot de goda och hård mot de hårda.

Räddad av slumpen handlar om upptäckten av penicillinet. Fantomen är mycket iblandad i den processen, liksom en kvinnlig överstepräst vars ålder kan vara hundratals år. Men också Alexander Fleming, som också senare får Nobelpriset för upptäckten. Men vi får här veta att det faktiskt var Fantomen som använde penicillinet första gången, för att bota sin fru.

Man känner igen Anna Janssons humor i detta avsnitt. Det är humoristiskt utan att bli löjligt. Men givetvis finns här också en rejäl dos av mystisk spänning som genomsyrar alla Fantomenserier. Hon skriver bland annat om Mejofolket som bor på andra sidan av det heliga berget. Där styr kvinnorna och männen är blott tjänare. Detta folk tillfångatar och hotar att döda vår hjälte.

Men man avslöjar nog inte för mycket om man talar om att Fantomen reder ut alla problem och historien slutar lyckligt.

NISSE SCHERMAN

Anna Jansson med sitt Fantomen-nummer på Bokmässan i Göteborg.

Anna Jansson med "sitt" Fantomen-nummer på Bokmässan i Göteborg.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22