RÄDDA VARJE SPILLRA

Mar 13th, 2013 | By | Category: 2013-03 mars, Recension

Omslag till Rädda varje spillraAv Jesmyn Ward
Salvage the bones 2011
Forum 2013
ISBN 978-91-37-13835-0, 279 sid

I slutet av augusti 2005 bildades en av de kraftigaste tropiska cykloner som registrerats på västra halvklotet. Den fick namnet Katrina och drabbade framför allt delstaterna Louisiana, Mississippi, Alabama och Florida i USA. Dess framfart dödade över 1800 människor och orsakade skador för cirka 800 miljarder kronor.

Jesmyn Wards roman, som tilldelades National Book Award 2011, utspelas under tio dagar innan Katrina kom in mot Mississippis kust från Mexikanska golfen och vad som hände med 15-åriga Esch Baptist, hennes alkoholiserade far, syskonen och deras kamphund som ska ha valpar. Författaren kommer själv från de trakter som skildras, det fattiga samhället DeLisle där de flesta är svarta, och hon upplevde själv Katrinas härjningar och har omformat sina upplevelser till en gripande berättelse.

Jesmyn WardHuvudpersonen Esch är gravid och framsläpar olyckligt sina dagar tillsammans med tre bröder och sin försupne far som är änkeman på något som liknar ett skrotupplag. Hon saknar sin mor. Graviditeten beror på att hon legat med sina bröders vänner sedan hon var tolv. Det var lättare att låta dem hålla på än att be dem sluta. Hon är tuff, läser böcker och är särskilt förtjust i grekiska dramer, är ständigt hungrig och stjäl bröd som tilltugg till de grillad ekorrar som får sätta livet till.

Det är en mycket depraverad tillvaro där det verkar som om bara spriten kan döva och få fadern att spika på deras ruckel till hus. Man får en känsla av att William Faulkner haft med beskrivningen att göra.

Mitt i allt finns ändå skönhetsupplevelser, simturer i svart vatten, vackra magnolior bland ekarna – och kamphundtävlingar – bland syskon som trots allt håller ihop.

Så kommer stormen och familjen barrikaderar sig i sitt ruckel sedan de hamstrat nudlar och vatten och det blir ett kammarspel om familjeheder, revansch och katastrof och det blir ett förfärande bra sådant.

Jesmyn Wards bok Rädda varje spillra är delvis inspirerad av det som hände hennes familj då orkanen Katrina ödelade deras hem. Det är hennes andra roman.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22