RÄDDA BARN

Jan 24th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Rädda barnAv Ulf Lindström
Wahlström & Widstrand, 2014
ISBN 978-91-46-22557-7, 357 sidor

En tvetydig titel på en bok, som ofta säger en sak men menar något annat.

Två huvudpersoner: Andreas Falck berättar sin historia i jag-form. Han är jurist och har överlevt fallet från en balkong med krossat ansikte som följd. Han landade på en bil, medan en annan man som föll från samma balkong hamnade på asfalt och dog.

Marie Miller är polis, färgad, vacker och med ideal.

Boken utspelas i Borås, företrädesvis bland ungdomar. Utvalda pojkar lockas att utföra brott för bli medlemmar i en grupp som har en karismatisk ledare. Till en början handlar det om småbrott som blir allt grövre.Ingen ser mönstret, även om Marie och Andreas anar vad som pågår.

Berättelsen påminner om en antik tragedi, handlingen rullar obevekligt på mot ett blodigt slut. Spänningen stegras successivt för att mot slutet öka våldsamt.

Lindström kritiserar samhället, framför allt skolan och dess befattningshavare. När idrottsläraren blir sjuk, anställer man den billigaste vikarien, vars pedagogik påminner om ordergivning. Om en nybliven lärare sägs: ”Hon hade hyfsade betyg från universitetet, så hennes ämneskunskaper var bristfälliga och hennes pedagogiska insikt hängde på trekvart.”

Det viktigaste för rektorerna är handlingsplaner och åtgärdsprogram, som de kan visa upp om någon överordnad vill veta hur elevvården fungerar. I sammanhanget använder Lindström ”åtgärdsprogrammerad”, ett ord som täcker mycket av skolans elevvård.

Skolan har övervakningskameror i stället för elevvård, konstaterar Marie.

Även andra delar av samhällsapparaten drabbas av Lindströms försåtliga ironier.

Beskrivningarna av de brott som ungdomarna fås att begå är obehagliga, jag vill skjuta ifrån mig, tänker: ”det är bara en bok, det händer inte i  verkligheten”.  När jag tänker vidare inser jag att Lindströms bok varnar: Så här kan det gå om ingen börjar sätta emot!

En bra bok! Spännande och rolig med goda personbeskrivningar. Jag önskar  att skolfolk, lärare och politiker (Fridolin!) läser den och låter den påverka deras arbete för en bättre skola!

BENGT HEURLIN

Ulf Lindström

Ulf Lindström. Foto Emelie Asplund

otograf: Emelie Asplund

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22