PSYKOPATEN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Colin Forbes [pseud för Raymond Harold Sawkins]
Blood Storm 2004
Översatt av Gabriel Setterborg
Forum 2006

Psykopaten kom i Sverige att bli en nästan postum utgivning eftersom författaren gick bort i en hjärtattack den 23 augusti 2006, 83 år gammal. Han skrev också böcker under dopnamnet Raymond H. Sawkins och pseudonymerna Richard Raine och Jay Bernard, romaner som han sedermera inte ville veta av. Forbes har alltid skrivit i en blandning av genrer – äventyrsromaner, kriminalromaner och spionthrillers – och slog igenom när han gjorde den brittiske underrättelsechefen Tweed till huvudperson. Till honom och journalisten Bob Newman har han hållit sig sedan 1984.

Så också i Psykopaten där Tweed arbetar för att rädda nationen från ett insiderhot. En trio bröder i regeringen tänker förvandla England till en polisstat och har en armé av legosoldater till sitt förfogande. Det är mot detta Tweed måste kämpa och hans viktigaste vittne, eskortflickan Viola, hittas mördad. Mordvapnet hittas hemma hos Tweed.

Det har blivit en riktigt spännande blandning av spionthriller och polisroman. Forbes var en driven författare som med olika medel lyckades skapa skarpladdad spänning inom pärmarna. Så även här.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22