PSYCHIC WARRIOR

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Recension

Av David Morehouse
Psychic Warrior, 1996
Översatt av K. Lennart Forsman
Forum 1997

Förlaget har inte brytt sig om att översätta titeln. Den skulle kunna heta Parapsykologisk krigare. En ung amerikansk officer träffas lätt i huvudet av en förlupen kula under en övningsperiod. Inte långt efteråt visar hans hjärna indikationer på nya egenskaper av det slaget, att han söker sig till CIA:s och arméns hemliga utbildningsläger för underrättelsefjärrskådare. Han blir snart enhetens bäste och kan som kulmen avslöja hur Saddam Hussein med kemisk-biologiska gasgranater, gömda i oljerökarna under Desert Storm, förgiftade mängder av de allierades soldater.

Morehouse själv blir under tiden allt mer förvirrad och enheten omkring honom mer och mer suspekt. Så långt kunde det vara ett originellt thrilleruppslag. Men på Forums omslag – och säkert också på det amerikanska originalet – står det ”En sann berättelse”. Och vill man följa med i fortsättningen får man bli allt mer troende på att så ä r det. Det är inte lätt. För officer Morehouse har vid sin sida under yrkesutövningen både en äkta ängel, som meddelar honom sina visioner, och en riktig indiansk kollega som botar hans mjältsjuka med fredspipetobak. Mest sannolikt i historien – höll jag på att säga – är att när Morehouse vill hoppa av den sjuka fjärrskådetjänsten och bli vanlig helyllesoldat igen, så svars det med mordanslag från arméns sida. En riktig amerikansk soldat förråder inte sin enhet, hur rutten den än må vara. Fanan och fosterlandet är högre än livet. Sådant har vi opatriotiska svenskar inte lätt att hänga med på. Här ska inte avslöjas hur det går för den mediale Morehouse. Att han fått ut boken – som är både välskriven, stundtals mycket spännande och förledande – ger väl en viss indikation.

PS Enligt Psychic Warrior har efter det kalla krigets slut både Sovjet/Ryssland och USA publicerat texter om utbildning av fjärrskådare och andra ockulta till sina krigsmakter. Om Forum ville översätta och ge ut också sådana dokumentationer, vore det tacknämligt.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22