PRÖVNINGEN

Nov 4th, 2012 | By | Category: 2012-11 nov, Recension

Omslag till PrövningenAv Michael Connelly
The Reversal 2011
Översatt av Patrik Hammarsten
Norstedts pocket 2012
ISBN 978-91-1-304767-6, 408 sid

Norstedts har släppt Connellys Prövningen som pocket. När den inbundna boken kom tidigare i år skrev Jean Bolinder bland annat följande i Dast:

”Min favorit har länge varit Patricia Highsmith, men jag har de senaste åren hittat en författare som jag kan tycka också är en kandidat. Det är Michael Connelly som är före detta kriminaljournalist och bl a har givit ut en samling av sina kriminalartiklar.

Connelly har kommit med 22 kriminalromaner av vilka de flesta översatts till svenska. Nu senast presenterar Norstedts Prövningen i kongenial svensk språkdräkt av Patrik Hammarsten. Det är tredje boken om försvarsadvokaten Mickey Haller som här till sin egen förvåning förmås jobba som åklagare.

En söndag 1986 mördas en tolvårig flicka [en man]  fälls mot sitt nekande och sitter 24 år i fängelse. På flickans klänning har man hittat en spermafläck och när man nu DNA-testar den, visar det sig att det inte är Jessups sperma. Jessup får en ny rättegång och Haller blir åklagare. Han är övertygad om att Jessup ändå är skyldig och säger att han bör få dödsstraff.

Michael Connelly har en sakkunskap när det gäller polisrutin, som är imponerande. När Harry Bosch t.ex. letar fram ett försvunnet vittne via datorn, är det suveränt. Det är få som skriver polisrutin som kan jämföras. Sällan har jag läst något mera spännande än den rättegång som här skildras vittne för vittne. Det gäller att övertyga juryn – alla i juryn! – om skuld, respektive oskuld.”

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22