PRÖVNINGEN

Jan 12th, 2012 | By | Category: 2012-01 jan, Recension

Omslag till PrövningenAv Michael Connelly
The Reversal 2011
Översatt av Patrik Hammarsten
Norstedts 2012
ISBN 9789113037295, 407 sid

Bosch vek ihop klänningen och lade den på bordet. Det låg även ett par svarta läderskor i lådan. Han tyckte att de såg väldigt små och sorgliga ut. Det fanns en till papperspåse, och den innehöll flickans underkläder och strumpor. /…/ Längst ner i lådan låg en plastpåse som innehöll ett silverhalsband med en berlock. Han studerade den genom plasten och såg att den föreställde Nalle Puh. Det fanns även en påse som innehöll ett armband med blå pärlor och ett gummiband.

Man kan undra vem som är väldens främste deckarförfattare i dag. För egen del tycker jag att om någon som ska tilldelas en sådan titel, ska han eller hon kunna skriva inte bara spännande och rafflande, utan också ha litterära kvaliteter och djuppsykologisk förmåga. Författaren bör helst också ha skapat flera utmärkta kriminalromaner som platsar i genrefållan och ha stor förmåga att variera sig. Jag tycker t ex att av svenskar som kanske skulle kunna konkurrera upprepar sig Henning Mankell för mycket, medan geniet Stieg Larsson är alltför originell för att passa in inom även vida genregränser.

Min favorit har länge varit Patricia Highsmith, men jag har de senaste åren hittat en författare som jag kan tycka också är en kandidat. Det är Michael Connelly som är före detta kriminaljournalist och bl a har givit ut en samling av sina kriminalartiklar.

Michael ConnellyConnelly har kommit med 22 kriminalromaner av vilka de flesta översatts till svenska. Nu senast presenterar Norstedts Prövningen i kongenial svensk språkdräkt av Patrik Hammarsten. Det är tredje boken om försvarsadvokaten Mickey Haller som här till sin egen förvåning förmås jobba som åklagare. Till sin hjälp har han sin halvbror, Connellys mesta hjälte, polisen Hieronymus “Harry” Bosch samt sin förra fru, Maggie McPherson, en utmärkt åklagare och på goda grunder kallad Maggie McBitsk.

En söndag 1986 mördas en tolvårig flicka, Melissa Landy. Hon och hennes äldre syster Sarah lekte på tomten till familjens hus. Sarah skriker att en man har tagit hennes lillasyster och fört bort henne. En bilbärgare, Jesse Jessup, utpekas men han nekar. Han fälls mot sitt nekande och sitter 24 år i fängelse.

På flickans klänning har man hittat en spermafläck och när man nu DNA-testar den, visar det sig att det inte är Jessups sperma. Jessup får en ny rättegång och Haller blir åklagare. Han är övertygad om att Jessup ändå är skyldig och säger att han bör få dödsstraff.

Michael Connelly har en sakkunskap när det gäller polisrutin, som är imponerande. När Harry Bosch t.ex. letar fram ett försvunnet vittne via datorn, är det suveränt. Det är få som skriver polisrutin som kan jämföras. I Sverige är mycket polisrutin hemvävd – men Kjell E Genberg är skicklig och kan också väcka min (avundsjuka) beundran.

Sällan har jag läst något mera spännande än den rättegång som här skildras vittne för vittne. Det gäller att övertyga juryn – alla i juryn! – om skuld, respektive oskuld. I grunden handlar det om den lilla flickan som berövades allt en dag för 24 år sedan. Många av dem som då på olika sätt agerade är nu borta på det ena eller det andra sättet och deras inlägg får läsas upp.

Flickans storasyster som såg henne försvinna in i döden levde vidare och fick dyrt betala för det vidriga som skedde. Droger, sinnessjukhus, kriminalitet … hur pass tillförlitlig är hon nu som huvudvittne?

Trots att så många av de agerande försvunnit in i dimma eller mörker konfronteras man hela tiden med levande människor som man tror på.

Den misstänkte Jesse Jessup är på fri fot och på nätterna vandrar han omkring, sätter sig i parker och tänder ljus. Ligger där nergrävda offer för en seriemördare?

Som van deckarförfattare spekulerade jag i hur det skulle gå. Jag trodde att jag visste precis men det visade sig att inget blev som jag trott. Allt ändar i ett fyrverkeri som jag inte anat det minsta om.

Och Harry Bosch försvinner som en skugga. Han är ständigt en man med ett uppdrag.

Jag längtar redan efter att han ska dyka upp igen!

JEAN BOLINDER

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22