PROJEKTET

Sep 14th, 2017 | By | Category: 2017-09 sep, Recension

Omslag till ProjektetAv Britt-Marie Mattsson
Piratförlaget, 2017
ISBN 978-91-642-0522-3, inbunden, 434 sidor

Först: Jag uppskattar Britt-Marie Mattsson som en särdeles kompetent journalist, inte minst i utrikesfrågor och särskilt USA (som hon expertmedverkar om i radions USA-podden). Hon har varit med länge även i inrikes politikskrivande, och hon är dessutom gift med en av de kunnigaste statsvetarna på valfrågor.

Britt-Marie MattssonHon kan skriva, och hon har gett ut böcker förut, både fakta och fiktion. Nu är det en roman om en man, Peter Carlsson, en konsult som ska lära ledare inom näringsliv och politik hur man lyckas. Han kommer från enkla förhållanden, så enkla att han bytt namn och håller sina föräldrar så långt borta som möjligt från sin numera mycket finare familj.

Han är framgångsrik, men han har sin oro krav över att inte klara sig, men så länge har har sina burkar med lugnande mediciner med sig, slipper trånga utrymmen som hissar och helst får ha sin ritual i ensamhet innan han möter andra och dessutom kan undvika småprat — då går det bra.

Det projekt som boktiteln anspelar på är när han som konsult blir inbjuden till några partipolitiker som vill störta den nuvarande partiledaren och själva ta över. Det är inte svårt att se Nya Moderaterna bakom bokens partinamn, Nya Trygghetspartiet (som senare byts till Framtidspartiet).

Det är knappast att avslöja för mycket att hans beräkningar och intriger lyckas, de vinner valet med sin egen kandidat till partiledare och Peter blir en mäktig grå eminens, en position han trivs med,

Men ”projektet” är över efter en mandatperiod, och till sist siktar Peter på att själv ta den högsta makten.

Delar av romanen kan läsas som en debattbok om hur det nya elektroniska landskapet, big data, vår beredvillighet att berätta väldigt mycket om oss själva skapar de verktyg som partiarbetare kan använda för att få oss att falla för deras lockelser. Det är inte de stora politiska visionerna det handlar om utan hur vi manipuleras att avslöja oss för andra att utnyttja. (Visste en del redan innan och bl a därför är jag inte med i Facebook.)

Så en roman som helt igenom handlar om politik, men inte politikens innehåll utan hur man spelar bäst. Peter är från början konsult och han kunde sålt sina tjänster till ett annat parti.

Författaren vet mycket om hur detta konsultande och spelande går till. Peter besöker sin vän och kollega i USA och vi får veta mycket om hur t.ex. Trump fick fram var han skulle sätta in stötarna. Jo, den är så aktuell att både Trump och Macron är med.
Det finns också ett misstänkt mord i boken, men den egentliga spänningen i alla fall för mig låg i undran hur författaren skulle få en avrundning i slutet. Politik tar ju aldrig slut.
Vid sidan av debattdelen om big data och avslöjanden om hur politiskt (räv)spel fungerar så är det också ett porträtt av en man och hans relationer. Det är ganska fyrkantigt men inte ointressant — det är han som berättar och avslöjar mer för läsaren än vad han avslöjar för sig själv. Nej, jag vill inte ha honom som närmaste vän. Det finns andra mycket mer sympatiska personer som man i så fall vill lära känna mer.

Så: en intressant, lättläst bok, men ingen tung roman eller gripande nutidsskildring, inte heller särskilt fördjupande personporträtt. Och jag gillar fortfarande hennes breda kunskaper.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22