PROFETMORDEN

Jun 24th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till ProfetmordenAv Mehmet Murat Somer
Peygamber Cinayetleri 2008
Översättning Martin Palm
Förlag 2244, 2012
ISBN 9789186729103, inb, 200 sid

Det är en märklig värld som utspelar sig i Somers roman. Transvestiter och bögar huller om buller i en vällustig värld som väcker undran och nyfikenhet. Här finns koder delvis ogenomträngliga för dem som inte är invigda, samtidigt som dörrar öppnar sig mot ett universum befolkat av udda existenser. För vem är han – man eller kvinna? Det är inte utan att man ibland kliar sig i huvudet.

Det är en underhållande thriller, om det är det den är.

Mehmet Murat SomerKärnan eller om man så vill handlingen drivs fram av en serie mord som har det gemensamma att den mördade – en transvestit – bär samma namn som en av Islams profeter. Profeterna ifråga har som sig bör genomlidit ett martyrskap med grymma ingredienser. Morden iscensätts med samma raseri och därmed vedergälls den vanärade profeten. Man kan, om man så vill, uppfatta det som ett rättvist straff för den synd eller hädelse som transvestiten genom att vara transvestit begått. I själva verket ska detta mer ses som en religiös krydda för morden har en annan och mer intrikat bakgrund. Den där våld och sexualitet är centrala komponenter.

Författaren förfogar över en flyhänt penna och ett rappt språk. Samtidigt måste sägas att thrillern eller deckaren inte väcker något motstånd vare sig till innehåll eller konstruktion, man tar sig snabbt genom texten och konstaterar att det mesta var förutsägbart. Men, som sagt, den har sina poänger för den som är obevandrad i Istanbuls subkulturer.

ULF MALMSTRÖM

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22