PROFETERNAS PALATS

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Sanningens svärd, del 5
Av Terry Goodkind
Stone of Tears 1995
Översatt av Anders Bellis
B. Wahlströms 2002

Sanningens svärd (The Sword of Truth) av Goodkind kan man läsa utan att göra det i kronologisk ordning. De är fristående på sätt och vis, men de tjocka amerikanska volymerna är i Sverige uppdelade på två eller tre volymer. Detta är en tredjedels roman, sista delen av ursprungsboken.

Goodkinds figurer hamnar ofta i situationer där de måste välja mellan pest och kolera. För det mesta blir de också torterade. Det är inte enbart för att det ska bli smaskigt. Goodkind menar att under svåra omständigheter kommer en människas bästa egenskaper fram.

Efter en massaker har den kvinnliga hjälten Kablan tagit befäl över en liten armé av ynglingar för att strida mot en mycket överlägsen fiende. Andra hjältar räddar fångar från att offras och i striden förekommer trollkraft.

Man kan hysa betänkligheter mot författarens grundsyn som är jesuitisk: ändamålet helgar medlen. Allt utspelas i en spännande, magisk och dyster värld, men är man inte skinnskalle värjer man sig nog mot de politiska antydningarna.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22