PROCESSEN

Jun 13th, 2013 | By | Category: 2013-06 juni, Recension

Omslag till ProcessenAv John Grisham
The Litigators 2011
Översatt av Kjell Waltman
Inläst av Peter Andersson
Bonnier Audio 2012
ISBN 978-91-7-433185-1, 12 CD (14 tim 9 min)

Ibland har man anledning att känna sig imponerad av John Grishams historier. Efter ett par svackor har han nu kommit tillbaka med en berättelse som innehåller både humor, empati och social medvetenhet på flera plan.

Allt börjar med att Harvardutbildade advokaten David Zinc flyr från den stora advokatbyråns förnedrande grottekvarn, super sig full på en kvarterskrog och hamnar utbränd hos den lilla advokatbyrån Finley & Figg – boutiqebyrå kallar ägaren sin firma som inte är så lite på dekis. De försöker överleva på att jaga skadeståndsmål och skilsmässor. Oscar Finley har problem med sin fru och Wally Figg med alkoholen, som han dock lyckats hålla sig ifrån i drygt ett år. Men Wally har visioner och när han får höra talas om att kolesterolläkemedlet Krayoxx kan orsaka hjärtfel och död ser han sin chans. Byrån går ihop med andra advokater som är kända för masstämningar och hoppet stiger om stora inkomster. Problemet är bara att företaget Varrick Labs, som tillverkar läkemedlet, har gott om pengar och gott om skickliga jurister.

Peter AnderssonNaturligtvis är varningsflaggorna många och de viftar för full storm. Processen drar igång och det går inte så bra. Oscar Finley stupar på sin post i rättssalen och hamnar på sjukhus, Wally Figg får återfall i spritmissbruket och David Zinc är den ende återstående i trion och han känner sin förödmjukad när han ska driva ärendet.

Men han är samtidigt en driftig herre som på hederligt vis vill hitta egna mål att driva. Han har tilltro till lagens bokstav men gläds inte åt hur den manipuleras. Naturligtvis slutar allt i ljus eftersom detta är en berättelse om hur den amerikanska drömmen kan gestalta sig om man bara arbetar hårt och ärligt.

Jag gillar den här historien eftersom den är moralistisk utan alltför synliga pekpinnar, väl skriven och väl översatt (tycker jag mig fatta, trots bristande juridiska kunskaper) och inte minst trevligt inläst av Peter Andersson (bilden ovan tv).

KJELL E. GENBERG

John Grisham

John Grisham. Foto Bob Krasner

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22