PROCESSEN

Oct 24th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till ProcessenAv John Grisham
The Litigators 2011
Översatt av Kjell Waltman
Albert Bonniers 2012
ISBN 978-9§-0-013014-5, 459 sid

John Grisham har enligt min ringa person varit en ojämn författare – i och för sig inte underligt eftersom han har en betydande produktion bakom sig. Firman och Klienten var böcker som fick de små håren att resa sig på läsaren. Därefter kom ett antal verk som jag uppfattade som ljumma, även om de hamnade på bio med Tom Cruise som huvudperson.

Men, kors i taket, nu har han hittat tillbaka i en stil som påminner lite om Amerikas hårda kriminalförfattare, lite av både Michael Connelly och Elmore Leonard. Med Processen (nå, Grisham är ingen Kafka, vilket väl bevisas av att han fortfarande lever) bevisar han att han är en thrillermakare av rang. Det är en berättelse som ganska snart drar in läsaren i intrigen och som så ofta utspelar den som i juristkretsar.

Huvudperson, hjälte om man så vill, är David Zinc, 31 år och utexaminerad från Harvard, som hamnar hos advokatbyrån Finley & Figg efter att ha lämnat en stor byrå i Chicago, utbränd och med alkoholproblem. Finley & Figg har sina egna lönsamhetsproblem, alltför små fall leder till överlevnadstrixande med skadeståndsmål och annat i den juridiska undervegetationen. Firman adress är inte heller den bästa med en massagestudio på ena sidan och en cykelreparatör på den andra. Varken Oscar Finley eller Wally Figg är några stjärnor och sekreteraren är en bitter kvinna.

David kommer dit och ägarna hugger direkt. Nu får de nys om ett fall som en annan advokatbyrå arbetar med och de får chansen att vara med på vagnen för att ta itu med Varrick Labs, tillverkarna av Krayoxx, en medicin som sägs minska kolesterolhalten hos överviktiga och därför blivit en storsäljare. Men det verkar som om medlet kan orsaka både hjärtattacker och strokes. Processen ser ut att kunna få Finley & Figg på fötter och bokföringen att visa svarta siffror.

Man anar vart historien är på väg och det stämmer, men bara lite. Grisham drar iväg i riktningar man inte väntar sig och han gör det med en rivstart. Personerna är festliga (ja, faktiskt) och romanen innehåller mer humor än man är van vid från det hållet. Och till skillnad från andra amerikanska thrillers är våldet nästan helt frånvarande.

Samhällskritiken finns där. Grisham har inte mycket till övers för det legala systemet i sitt land, där hedern ibland sätts på undantag när profiten hägrar om hörnet. Hans hjälte däremot tar inga genvägar utan arbetar metodiskt, en advokat av den sort som Grisham uppenbarligen respekterar.

Det har blivit en bok som både är tänkvärd och underhållande.

PER MAGNUSSON

John Grisham

John Grisham. Foto Bob Krasner

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22