PROBLEMET MED HENRY OCH ZOE

Mar 20th, 2018 | By | Category: 2018-03 mars, Recension

Omslag till Problemet med Henry och ZoeAv Andy Jones
The trouble with Henry and Zoe, 2016
Översatt av Ann Björkhem
Louise Bäckelin Förlag, 2016
ISBN 978-91-8844-764-7, 332 sidor

Jones har skrivit en förtjusande romantisk komedi om Henry och Zoe, två okonventionella människor som har mer gemensamt än de anar från börjar. Båda har nyligen tagit sig ur förhållanden som visade sig vara fel och ingen av dem har lust att binda sig igen.

Henry är tandläkaren som flytt till storstaden London och fått jobb på en frisörsalong med fyllningar som extraknäck medan Zoe lämnat advokatkarriären för ett arbete som barnboksredaktör. I varvade kapitel berättas om deras respektive bakgrunder vilket gör att läsaren lär känna dem innan de träffas en bit in i boken. Beskrivningen av dem är färgstark eftersom båda är rätt excentriska personligheter. När de väl träffas märker båda att personkemin fungerar utmärkt mellan dem men varken han eller hon vill ta risken att bli kära igen, i synnerhet inte Zoe som planerar en jorden-runt-resa. Ensam.

Det har blivit en kärleksroman ur ett lite udda perspektiv. Här är det ont om Parisresor, vackra kläder och flödande champagne. I stället lever de i en ganska krass verklighet med missförstånd och ideliga antydningar till ett farväl eftersom både hellre spanar framåt än bakåt. Huvudkaraktärerna förändras under resans gång, ju mer de lär känna varandra.

Det har blivit en nöjsam bok att läsa, så intelligent skriven att den skiljer ut sig från andra romaner i den vanligtvis så konventionsbundna genren. Problemet med Henry och Zoe är väl försvenskad av Ann Björkhem.

Författaren och copywritern Andy Jones debuterade med romanen Vi två 2016. Problemet med Henry och Zoe är hans tredje bok. Han har fru och barn och är bosatt i London.

LENA JEPPSSON

Andy Jones

Andy Jones. Foto Daniel Alan

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22