PRESIDENTENS STAV

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Recension

av Tony Hillerman
Secret Clowns 1993
Översatt av Lena Schultz
Legenda 1994

Hillerman har skaffat sig en helt egen nisch genom sin ingående kännedom om de indianer som bor i ett reservat i New Mexico. De är inlemmade i det amerikanska samhället, men har kvar sina egna, urgamla traditioner. Mordmotiven gäller inte i första hand pengar och makt, utan det är en fråga om heder och ära, heliga symboler, blodsband och släktskap.

Huvudpersonerna är som vanligt Joe Leaphorn och Jim Chee, den senare klipsk och duglig men egensinnig, och förutom sedvanliga polisrutiner finner han det självklart att också rådfråga schamaner och gamla visdomsmästare. Två mordutredningar löper parallellt: en oegennyttig lärare som är omtyckt av alla; en deltagare i en religiös dansceremoni med speciella undertoner. Boken är mer underhållande än spännande, men ger som alltid en intressant inblick i denna grupp som håller ihop utåt mot de Vita, men inbördes är delad i olika klaner med skilda språk och riter som spelar en avgörande roll i deras dagliga liv.

LIL YUNKERS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22