PREDIKANTEN

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Camilla Läckberg
Forum 2004

Efter Isprinsessan har Camilla Läckberg hunnit flytta från Warne Förlag i Göteborg till Forum i Stockholm, möjligen beroende på att författaren nu är bosatt i huvudstaden. Men fortfarande håller hon i bokform till i Fjärrbacka, tjugo mil norr om västkustmetropolen. Predikanten börjar riktigt hårdfört: en sommarmorgon smiter en liten pojke ut för att leka riddare i den vanligen turistfyllda Kungsklyftan. Där hittar han en död kvinna och när polisen kommer – med utredaren Patrik Hedström från kriminalen i Tanumshede i spetsen – upptäcks dessutom två gamla kvinnoskelett under liket.

Mordintrigen är förstås det viktigaste för en deckare, men Läckberg gör romanen till en skildring av familjer med olika slags bekymmer. Patrik själv och hans hustru som bor i en stor kåk får problem med semestrande snyltgäster, polisstyrkan – mer eller mindre skildrad som en gnabbande familj – har en chef med kärlekstrassel och ett par poliser som verkar kalkerade på Kristiansson och Kvant – men med godmodighet i botten. Men den familj som hamnar i fokus är av ett helt annat och mer osympatiskt slag.

Camilla Läckberg är en begåvad deckarförfattare som lyssnat in sig på polisprocedur och här till och med avslöjar ett DNA-fenomen som jag aldrig förr sett i kriminalromaner. Dessutom visar hon att det inte blir mindre spännande när poliser på landsorten utreder morbida fall. Det är tydligen på landet allting händer numera, vilket bevisas av att även denna historia har en touch av Knutby.

JAN NYGREN

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22