PRECIOUS OCH GRACE

Jun 10th, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till Precious och GraceAv Alexander McCall Smith
Precious and Grace, 2016
Översatt av Yvonne Hjelm
Massolot Förlag, 2017
ISBN 978-91-7679-186-8, 280 sidor

Riktigt långa serier brukar sacka efter ett tag. Det gör inte Alexander McCall Smiths vid det här laget 17 böcker om Mma Ramotswe och Mma Makutsi på Damernas detektivbyrå i Botswanas huvudstad Gaborone. Det beror förmodligen på att McCall Smith inte lägger mest krut på de detektiva inslagen utan ägnar sig mer åt den i grunden mycket vänskapliga konkurrensen mellan de två rikt skildrade damerna och deras bekantskapskrets.

Men ibland kan det köra ihop sig för de två väninnorna. I Precious och Grace kommer en dam från Australien in på detektivbyråns kontor och vill att de ska söka efter hennes barndomsvän och hemhjälp som tycks ha försvunnit i den afrikanska sommarhettan.

Det visar sig bli ett betydligt svårare fall för Precious Ramotswe och Grace Matsuki. Båda menar att deras metod för att hitta lösningen är en enda rätta och den tvisten får dem att ryka ihop. Genom åren har de båda starka kvinnorna lärt sig förstå och tycka om varandra trots skiftande konjunkturer inom både affärs- och privatliv. Författaren utsätter dem här för problem som kan spoliera deras vänskap helt och hållet.

I en sidohandling är Mma Ramotswe också engagerad i de bekymmer med ett pyramidspel som detektivbyråns deltidsassistent Mr Polopetsi tycks vara indragen i. Hos byrån finns också charmtrollet Charlie som nu tycks ha hittat på något han inte borde ha gjort.

Innan boken är slut är det många som behöver förlåtas för att framtiden ska kunna fungera för dem. Alexander McCall Smith visar sig ha förmågan att gestalta detta utan att det blir pinsamt eller sliskigt.

Som alltid blir man glad av att läsa om de kloka kvinnorna Precious och Grace och de både goda och mindre goda personerna i deras omgivning. I sjutton böcker har jag följt dem, låtit mig sjunka in i den botswanska levnadstakten och smått förförts av miljöerna men kanske mest av det mänskliga.

Alexander McCall Smith föddes 1948 i Zimbabwe men bor nu i den skotska huvudstaden Edinburgh med hustrun Elizabeth. Förutom serien om Damernas detektivbyrå har han också skrivit romaner om Filosofiska söndagsklubben, professor von Igelfeld och om livet på Scotland Street 44.

INGER STRANDBERG

Alexander McCall Smith

Alexander McCall Smith. Foto Torbjörn Andersson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22