POSTCARD KILLERS

Feb 1st, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till postcard killersAv Liza Marklund och James Patterson
Postcard killers 2010
Piratförlaget 2010

Det står inte vem som översatt, men tydligen har manuset skrivits både på engelska och svenska parallellt. Det är inte första gången James Patterson har fixat ett sådant här samarbete, och det är han som har copyrighten.

Det torde vara en vinna-vinna-situation: Liza når ut i världen ännu mer, James når en större läsekrets i Sverige och kanske Danmark och Norge också).

Liza och JamesHan är storsäljare i USA men har inte riktigt slagit i Sverige trots en hel rad översatta verk. Kan nu detta samarbete göra honom mer känd?

Jovisst, känd har han redan blivit genom all förhands-pr i tidningar och tv-soffor. Om själva boken hjälper till är jag inte riktigt lika säker på.

Det är en av de mest lättlästa böcker jag haft i mina händer de senaste åren. 359 sidor, prolog, epilog och 112 kapitel. Det är skrivet som ett synopsis till en tv-serie. Och det är stor stil (lättläst) också.

Det flyter på, inga komplikationer i texten.

Spännande? Naturligtvis. James vet hur man gör.

Handlingen är väl redan välkänd: seriemord i Europa där unga par hittas brutalt mördade. Först får en tidning ett vykort, sedan en polaroidbild på det döda paret, så hittar polisen offren.

Vi får som läsare redan från början veta vilka mördarna är, får följa dem när de begår ett av dubbelmorden.

Så tar den aktuella handlingen vid: en ung journalist och kriminolog på Aftonposten får vykortet, och en New York-polis dyker upp. Hans dotter var ett av de första offren och har ägnat ett halvår åt att följa mördarna. Nu är han nära.

De två, plus ett antal poliser, kommer dem närmare och i mitten av boken låter sig mördarna gripas.

Bara för att…

Det blir mer spännande mot slutet.

Dessutom avslöjar jag inte för mycket när jag säger att det finns en del sexscener plus en kärlekshistoria.

Så: är det då en bra bok? Nja, lättläst och spännande, men osannolik och schablonartad.

Och dessutom är det bra turistreklam för Sverige (även om miljöskildringarna är lika fyrkantiga som personporträtten).

Men den kommer säkert att sälja bra.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22