PORR, HOROR OCH FEMINISTER

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Petra Östergren
Natur och Kultur 2006

Östergren har gått en lång väg inom feminismen. Genom att ifrågasätta en del av rörelsens myter om kön och sex har hon hamnat i kylan, vilket inte minst märks av de recensioner hennes bok Porr, horor och feminister fått. Hon leder (nästan) i bevis att pornografi inte är kvinnomisshandel, att motståndet mot porr styrs av djupt bakomliggande tankemönster när det gäller sex och att det finns gott om sådana ”skådespel” som tyder på att feministers censurkrav inte behövs.

När det gäller prostitutionen har hon intervjuat ett stort antal kvinnor i branschen som menar sig vara stigmatiserade av den avsky som de utsätts för av feminister av typ Roks. Jag har därefter läst anmälningar av boken där kontentan tycks vara att Östergren inte talat med tillräckligt många prostituerade och tydligen valt bort alla som inte tycker om sin verksamhet. En del debattörer ifrågasätter dessutom Östergrens rätt att skriva om prostitution eftersom hon aldrig själv funderat på att sälja sex (!).

Jag finner boken en intressant, väldokumenterad och kunnig motvikt till de senaste årens fördömanden av all sexualitet som inte faller människor som Margareta Winberg i smaken. Och att kräva att Östergren håller tyst i stället för att debattera säger det mesta om kravmakarna.

PER MAGNUSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22