PORR, HOROR OCH FEMINISTER

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Petra Östergren
Natur och Kultur 2006

Jag är född i mitten av 1930-talet och växte upp i ett samhälle som var mycket olikt det vi lever i nu. Detta särskilt när det gäller sex. Mina föräldrar var mycket pryda och visade sig inte nakna. När jag som sexåring råkade komma in i sängkammaren där mamma stod avklädd, skrek hon i högan sky av förskräckelse. Onani var skadligt, samlag utanför äktenskapet ledde till könssjukdomar, porr var hemskt och ”fallna kvinnor” en styggelse.

När samhället omvandlades från ett där förmynderi var kännetecknande, till ett med jämställdhet, blev det rester kvar av den gamla ordningen. Vad skulle man t.ex. göra med prostitutionen? Kunde ansvarsfyllda medborgare stillatigande låta unga kvinnor bli prostituerade? Om de tvingades till detta var saken inte så komplicerad. Då kunde de som tvingade straffas. Sak samma när det gäller sex med barn, som inte vet vad det hela går ut på. Här bör straffen vara hårda, det inser nog alla. Men om vuxna och fria kvinnor själva väljer att tjäna pengar på att sälja sin kropp, vad gör man då?

En kvinna lyckades få prostitution registrerad som verksamhet hos skattemyndigheten, sedan betalade hon in F-skatt och anmälde slutligen staten för koppleri! Av detta blev förstås intet, utom att sosseregeringen övervägde att förverka sexsäljares inkomster. Detta är numera möjligt då sexköpslagen placerats i straffbalken.

Exemplet är ur Porr, horor och feminister av Petra Östergren. En av de kvinnor hon intervjuat hade skrivit brev till dåvarande justitieministern Laila Freivalds. De svenska prostitutionslagarna drabbade sexsäljare särskilt illa. Kvinnan funderade på att anmäla Sverige till EU-domstolen. Petra Östergren konstaterar att en paradox med fruktansvärda konsekvenser är att det är kvinnor med makt, som ser till att maktlösa kvinnor blir än mer vanmäktiga. Och om någon påtalar det antifeministiska i detta blir hon själv beskylld för att vara antifeminist.

Petra Östergren är född 1965 i Kiruna men är nu bosatt i Stockholm. Hon har arbetat som självförsvarsinstruktör för kvinnor. Hennes egen mor blev mördad av en man som modern lämnat efter en kort tids förhållande. 1993 kom Petra Östergren med en utomordentlig bok i självförsvar: Slå tillbaka! En handbok i självförsvar för kvinnor. Jag läste och recenserade den och berättade om den för mina kvinnliga dramaelever.

Den nya bok hon nu kommit med, tar ett betydligt djupare tag i kvinnans situation. Många stannar bara för slagord och bekväma företeelser när det gäller könshandel. Det gör inte Petra Östergren. Jag tycker att hennes bok präglas aven ärlig vilja att försöka se och förstå prostitutionens mekanismer. Borde man inte ha rätt både sälja och köpa sex när det handlar om en sexualekonomisk överenskommelse mellan myndiga personer? Själv har jag länge förvånats över vad som anses vara moral. Om en snygg ung flicka raggar upp en rik gubbe och de gifter sig så att hon försörjs resten av livet, anses detta anständigt. Men om flickan får en tusenlapp för ett ligg så är detta hemskaste prostitution och omoral…

Bilden på omslagets framsida är en beskuren La Marietta av Camille Corot (1796-1875). Jag tycker detta borde anges på copyrightsidan. Corot var en underbar målare och värd hedras.

Det är dock en genomtänkt och nyttig bok som Petra Östergren skrivit. Den ger en rad utgångspunkter för det egna tänkandet. Hur mycket överförmynderi ska få frodas och hur mycket frihet kan makten tillåta? Och … varför är det alltid kvinnan som kommer i kläm?

JEAN BOLINDER

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22